Gratinované brambory s hráškem

Ingredience


Brambory 1.5 kg
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný 150 g
Kopr čerstvý 20 g
Máslo čerstvé 100 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Pórek 50 g
Slanina vepřová 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 2 špetka
Šunkový salám 200 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory nakrájíme na plátky silné 3-4 mm, vložíme do hrnce se špetkou soli, osolenou vodou a povaříme do poloměkka. Potom scedíme, necháme okapat. Pečící formu dobře vymažeme máslem, na dno rozložíme okapané brambory.
  2. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, osmahneme do křupava. Přidáme 50 g másla, potom na kolečka nakrájený pórek, za stálého míchání smažíme 5 minut. Stáhneme z ohně a přelijeme brambory.
  3. Šunkový salám nakrájíme na malé kousky, dáme do misky, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, přidáme vejce, scezený hrášek a vše dobře rozkvedláme.
  4. Připravenou směs nalijeme na brambory, posypeme nasekaným koprem a vložíme do horké trouby. Pečeme při 220 stupních Celsia 40 minut.