Gratinované brambory s hráškem
Ingredience
Brambory |
1.5 kg |
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
150 g |
Kopr čerstvý |
20 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Pórek |
50 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
2 špetka |
Šunkový salám |
200 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Oloupané brambory nakrájíme na plátky silné 3-4 mm, vložíme do hrnce se špetkou soli, osolenou vodou a povaříme do poloměkka. Potom scedíme, necháme okapat. Pečící formu dobře vymažeme máslem, na dno rozložíme okapané brambory.
- Slaninu nakrájíme na malé kostičky, osmahneme do křupava. Přidáme 50 g másla, potom na kolečka nakrájený pórek, za stálého míchání smažíme 5 minut. Stáhneme z ohně a přelijeme brambory.
- Šunkový salám nakrájíme na malé kousky, dáme do misky, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, přidáme vejce, scezený hrášek a vše dobře rozkvedláme.
- Připravenou směs nalijeme na brambory, posypeme nasekaným koprem a vložíme do horké trouby. Pečeme při 220 stupních Celsia 40 minut.