Zapékané brambory s kysaným zelím

Ingredience


Brambory 500 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Créme fraiche 200 g
Jablka 1 ks
Jalovec 3 g
Máslo čerstvé 80 g
Pepř černý mletý 0.5 špetka
Petržel - nať 20 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 2 l
Vývar zeleninový 3 dl
Zelí kysané 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté brambory uvaříme do měkka se slupkou. Scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme, v pánvičce na rozpáleném másle osmahneme dozlatova. Přidáme drobně nakrájené kysané zelí, chvilku podusíme. Oloupaná, jádřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka přidáme k zelí, vložíme také jalovec. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme ještě 10 minut.
  2. Pečící formu vymažeme máslem, na dno naskládáme bramborové plátky, potom zelí a opět brambory. Créme fraiche dobře promícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, drobně nasekanou petrželovou natí a přelijeme povrch brambor.
  3. Vložíme do předehřáté trouby a při 180 stupních Celsia pečeme 30 minut.