Zapékané brambory s kysaným zelím
Ingredience
Brambory |
500 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Créme fraiche |
200 g |
Jablka |
1 ks |
Jalovec |
3 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Pepř černý mletý |
0.5 špetka |
Petržel - nať |
20 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2 l |
Vývar zeleninový |
3 dl |
Zelí kysané |
500 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté brambory uvaříme do měkka se slupkou. Scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme, v pánvičce na rozpáleném másle osmahneme dozlatova. Přidáme drobně nakrájené kysané zelí, chvilku podusíme. Oloupaná, jádřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka přidáme k zelí, vložíme také jalovec. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme ještě 10 minut.
- Pečící formu vymažeme máslem, na dno naskládáme bramborové plátky, potom zelí a opět brambory. Créme fraiche dobře promícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, drobně nasekanou petrželovou natí a přelijeme povrch brambor.
- Vložíme do předehřáté trouby a při 180 stupních Celsia pečeme 30 minut.