Dýňový bezlepkový světlý chléb z Jizerky
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí sušené |
1 balení |
Voda pitná |
1 dl |
Dýňová semínka |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
0.5 dl |
Mouka bezlepková Jizerka |
500 g |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Sůl |
9 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 dl |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody s 1 sáčkem sušených kvasnic a 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.
- Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Jizerka, přidáme do ní 1 lžíci octa, 2 dl vlahé vody, 0.5 dl mléka, 1 vyšlehaný bílek, 9 g soli, 3 lžíce oleje, dýňová semínka a lžíci másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho minimálně 30 minut kynout na teplém místě.
- Pečeme ho v předehřáté troubě na 190°C - 200°C přibližně 40-50 minut.
- Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
- Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.