Dýňový bezlepkový světlý chléb z Jizerky

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí sušené 1 balení
Voda pitná 1 dl
Dýňová semínka 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 0.5 dl
Mouka bezlepková Jizerka 500 g
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Sůl 9 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Voda pitná 3 dl
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody s 1 sáčkem sušených kvasnic a 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.
  2. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Jizerka, přidáme do ní 1 lžíci octa, 2 dl vlahé vody, 0.5 dl mléka, 1 vyšlehaný bílek, 9 g soli, 3 lžíce oleje, dýňová semínka a lžíci másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho minimálně 30 minut kynout na teplém místě.
  3. Pečeme ho v předehřáté troubě na 190°C - 200°C přibližně 40-50 minut.
  4. Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
  5. Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.