Kmínový bezlepkový chléb z Promixu
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
22 g |
Mléko polotučné |
0.5 dl |
Jablka |
1 ks |
Kmín drcený |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka Promix Uni |
190 g |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Směs Promix T |
185 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme kvásek: do misky dáme 0.5 dl vlažného mléka s 22 g kvasnic a lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít. Omyté jablko oloupeme a jemně nastrouháme
- Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Promix - 190 g tmavé mouky + 185 g světlé universální mouky, zamícháme do ní lžíci octa, 2 lžíce nastrouhaného jablka, 1-2 lžičky soli, lžíci drceného kmínu, 4 lžíce rýžových burizónů a 2 lžíce vlahého rozpuštěného másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 30-40 minut kynout na teplém místě.
- Pečeme ho v předehřáté troubě na 200-220 °C přibližně 40 minut.
- Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
- Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.