Kmínový bezlepkový chléb z Promixu

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 22 g
Mléko polotučné 0.5 dl
Jablka 1 ks
Kmín drcený 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka Promix Uni 190 g
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Směs Promix T 185 g
Sůl 2 kávová lžička
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme kvásek: do misky dáme 0.5 dl vlažného mléka s 22 g kvasnic a lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít. Omyté jablko oloupeme a jemně nastrouháme
  2. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Promix - 190 g tmavé mouky + 185 g světlé universální mouky, zamícháme do ní lžíci octa, 2 lžíce nastrouhaného jablka, 1-2 lžičky soli, lžíci drceného kmínu, 4 lžíce rýžových burizónů a 2 lžíce vlahého rozpuštěného másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 30-40 minut kynout na teplém místě.
  3. Pečeme ho v předehřáté troubě na 200-220 °C přibližně 40 minut.
  4. Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
  5. Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.