Gratinované jehněčí maso
Ingredience
Brambory |
400 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Fazolové lusky |
500 g |
Jehněčí kýta |
600 g |
Kečup ostrý |
4 polévková lžíce |
Máslo bylinkové |
60 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej slunečnicový |
70 ml |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
20 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 g |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Parmezán |
200 g |
Voda pitná |
3 dl |
Vývar z hovězích kostí |
4 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jehněčí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké pásky.
- Vložíme ji do velké pánve na rozpálený olej, osmahneme dozlatova, přidáme připravené maso, opečeme ze všech stran. Přidáme jemně nakrájený česnek, špetkou solí osolíme, opepříme, zalijeme vodou a pod poklici na mírném ohni podusíme 30 minut doměkka.
- Mrkev, petržel a fazolky očistíme. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, fazolky na menší kousky. Vše vložíme do pánve k masu, přidáme ostrý kečup, zalijeme vývarem a povaříme 20-25 minut.
- Oloupané brambory spolu se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme spolu se smetanou, dochutíme solí, pepřem, vmícháme nasekanou petrželovou nať a promícháme.
- Pečící formu dobře vymažeme bylinkovým máslem, na dno dáme masovou a zeleninovou směs. Povrch potřeme směsi ze sýra a brambor.
- Vložíme do nahřáté trouby, při 200 stupních Celsia pečeme 20 minut.
- Podáváme na jednotlivých teplých talířích.