Gratinované jehněčí maso

Ingredience


Brambory 400 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Fazolové lusky 500 g
Jehněčí kýta 600 g
Kečup ostrý 4 polévková lžíce
Máslo bylinkové 60 g
Mrkev kořen 2 ks
Olej slunečnicový 70 ml
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 20 g
Smetana 33% (šlehačka) 300 g
Sůl 2 špetka
Sýr Parmezán 200 g
Voda pitná 3 dl
Vývar z hovězích kostí 4 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké pásky.
  2. Vložíme ji do velké pánve na rozpálený olej, osmahneme dozlatova, přidáme připravené maso, opečeme ze všech stran. Přidáme jemně nakrájený česnek, špetkou solí osolíme, opepříme, zalijeme vodou a pod poklici na mírném ohni podusíme 30 minut doměkka.
  3. Mrkev, petržel a fazolky očistíme. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, fazolky na menší kousky. Vše vložíme do pánve k masu, přidáme ostrý kečup, zalijeme vývarem a povaříme 20-25 minut.
  4. Oloupané brambory spolu se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme spolu se smetanou, dochutíme solí, pepřem, vmícháme nasekanou petrželovou nať a promícháme.
  5. Pečící formu dobře vymažeme bylinkovým máslem, na dno dáme masovou a zeleninovou směs. Povrch potřeme směsi ze sýra a brambor.
  6. Vložíme do nahřáté trouby, při 200 stupních Celsia pečeme 20 minut.
  7. Podáváme na jednotlivých teplých talířích.