Gratinovaný mangold se sýrem
Ingredience
Mangold |
900 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sezam - semena |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Niva (Rokfór) |
200 g |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mangold očistíme, oddělíme listy ze stonků. Listy spaříme horkou vodou 2 minuty. Stonky spaříme horkou vodou pod dobu 7 minut. Potom je necháme okapat a naskládáme na dno máslem vymazané pečící mělké formy.
- Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Smetanu smícháme se solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a přelijeme zeleninu a sýr. Nakonec posypeme nasucho osmaženými sezamovými semínky.
- Vložíme do předehřáté trouby a při 200 stupních Celsia pečeme 20-25 minut. Po upečení krájíme na porce. Pokládáme je na jednotlivé teplé talíře a podáváme.