Gratinovaný mangold se sýrem

Ingredience


Mangold 900 g
Máslo čerstvé 50 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Sezam - semena 3 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Niva (Rokfór) 200 g
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mangold očistíme, oddělíme listy ze stonků. Listy spaříme horkou vodou 2 minuty. Stonky spaříme horkou vodou pod dobu 7 minut. Potom je necháme okapat a naskládáme na dno máslem vymazané pečící mělké formy.
  2. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Smetanu smícháme se solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a přelijeme zeleninu a sýr. Nakonec posypeme nasucho osmaženými sezamovými semínky.
  3. Vložíme do předehřáté trouby a při 200 stupních Celsia pečeme 20-25 minut. Po upečení krájíme na porce. Pokládáme je na jednotlivé teplé talíře a podáváme.