Chléb bezlepkový s podmáslím a kmínem z Promixu
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
15 g |
Voda pitná |
1 dl |
Chlebové koření hrubě mleté bio |
0.5 kávová lžička |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Mléko - podmáslí |
4 dl |
Ocet vinný |
1 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
25 g |
Směs Promix UNI komfort |
400 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
0.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si připravíme si kvásek: do misky dáme 0.5 dl vlažné vody, do ní rozdrobíme 15 g čerstvých kvasnic s 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít.
- Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Promix, přidáme 4 dl podmáslí, 1 lžíci octa, 25 g vlahého rozpuštěného sádla, 1 lžičku kmínu, 0.5 lžičky chlebového koření, a 0.5 lžičky soli. Přidáme kvásek a těsto dobře uhněteme. Vypracované těsto by mělo být hladké a vláčné. Dáme ho do formy vytřené sádlem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě.
- Pečeme ho v předehřáté troubě na 220°C přibližně 40 minut. Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
- Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.