Koláč rybí pro alergiky na vejce a ořechy
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
1.5 kg |
Cibule |
1 ks |
Halibut atlantický |
750 g |
Kapary |
1 polévková lžíce |
Krevety nakládané |
225 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Parmezán |
15 g |
Treska uzená |
250 g |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 75 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu si předehřejeme na 190 °C.
- Na pánev vložíme rybu a zalijeme mlékem. Vaříme rybu asi 5 minut, musí zůstat nedodělaná.
- Vyndáme rybu z pánve a vložíme ji na talíř. Odstraníme z ní kůži a pokrájíme ji na větší kusy, které naskládáme do olejem vymazaného pekáčku.
- Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Vsypeme cibuli do mléka na pánvi, kde se vařila ryba, a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10 minut chladnout. Pak scedíme.
- V pánvi si připravíme jíšku. Zahřejeme 45 g másla a přidáme mouku. Vaříme 1 minutu a pak zalijeme přecezeným mlékem. Mléko přidáváme postupně, aby nevznikly hrudky. Jakmile jsme přidali všechno mléko, přivedeme bešamel k varu a 2 minuty vaříme za neustáleého míchání. Poté odstavíme.
- Mezitím si oškrábeme brambory, pokrájíme je na čtvrtky a 15 minut vaříme, aby změkly. Pokrájíme je na kostičky a rozmačkáme s máslem a smetanou. Osolíme a opepříme.
- K rybě v pekáčku přidáme vařené krevety, kapary a nadrobno nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme a zalijeme bešamelem. Navrstvíme brambory a nakypříme je vidličkou, aby zůstaly po upečení křupavé. Zasypeme brambory parmezánem a pečeme 45 minut. Podáváme teplé.