Koláč rybí pro alergiky na laktózu

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 1.5 kg
Cibule 1 ks
Halibut atlantický 750 g
Kapary 1 polévková lžíce
Krevety nakládané 225 g
Margarín 100 g
Mléko sójové 500 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 50 g
Smetana sójová 2 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Sýr sójový - Tofu 15 g
Treska uzená 250 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 190 °C.
  2. Na pánev vložíme rybu a zalijeme sójovým mlékem. Vaříme rybu asi 5 minut, musí zůstat nedodělaná. Vyndáme rybu z pánve a vložíme ji na talíř. Odstraníme z ní kůži a pokrájíme ji na větší kusy, které naskládáme do olejem vymazaného pekáčku.
  3. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Vsypeme cibuli do sójového mléka na pánvi, kde se vařila ryba, a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10 minut chladnout. Pak scedíme.
  4. V pánvi si připravíme jíšku. Zahřejeme 45 g margarínu bez laktózy a přidáme mouku. Vaříme 1 minutu a pak zalijeme přecezeným sójovým mlékem. Sójové mléko přidáváme postupně, aby nevznikly hrudky. Jakmile jsme přidali všechno sójové mléko, přivedeme bešamel k varu a 2 minuty vaříme za neustálého míchání. Pak odstavíme.
  5. Mezitím si oškrábeme brambory, pokrájíme je na čtvrtky a 15 minut vaříme, aby změkly. Pokrájíme je na kostičky a rozmačkáme s máslem a sójovou smetanou. Osolíme a opepříme.
  6. K rybě v pekáčku přidáme vařené krevety, kapary a nadrobno nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme a zalijeme bešamelem. Navrstvíme brambory a nakypříme je vidličkou, aby zůstaly po upečení křupavé. Zasypeme brambory rozdrobeným sýrem tofu a pečeme 45 minut. Podáváme teplé.