Studená maréna po vlámsku

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr moučkový 1 kávová lžička
Hořčice 1 polévková lžíce
Majonéza 200 g
Ocet vinný 2 polévková lžíce
Pažitka 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Síh 600 g
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 0.8 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce uvaříme natvrdo (300 ml voda pitná), oloupeme, odkrojíme na ozdobu několik koleček, zbytek posekáme. Pažitku nakrájíme nadrobno.
  2. Marénu (síh maréna) oškrábeme, vykostíme, omyjeme a nakrájíme na porce.
  3. Jednotlivé porce osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a bobkový list. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
  4. Odstavíme a necháme ve vývaru vychladnout.
  5. Majonézu rozmícháme v míse spolu s hořčicí, solí, pepřem, cukrem, octem, vařenými vejci a většinou krájené pažitky. Část pažitky si spolu s kolečky vajec necháme na ozdobení hotového pokrmu. Nakonec vmícháme ušlehanou smetanu.
  6. Porce marény osušíme, narovnáme na talíře a přelijeme majonézovou omáčkou. Podáváme ozdobené plátky vajec a posypané pažitkou.