Studená maréna po vlámsku
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr moučkový |
1 kávová lžička |
Hořčice |
1 polévková lžíce |
Majonéza |
200 g |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Síh |
600 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
0.8 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vejce uvaříme natvrdo (300 ml voda pitná), oloupeme, odkrojíme na ozdobu několik koleček, zbytek posekáme. Pažitku nakrájíme nadrobno.
- Marénu (síh maréna) oškrábeme, vykostíme, omyjeme a nakrájíme na porce.
- Jednotlivé porce osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a bobkový list. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
- Odstavíme a necháme ve vývaru vychladnout.
- Majonézu rozmícháme v míse spolu s hořčicí, solí, pepřem, cukrem, octem, vařenými vejci a většinou krájené pažitky. Část pažitky si spolu s kolečky vajec necháme na ozdobení hotového pokrmu. Nakonec vmícháme ušlehanou smetanu.
- Porce marény osušíme, narovnáme na talíře a přelijeme majonézovou omáčkou. Podáváme ozdobené plátky vajec a posypané pažitkou.