Kefírový bezlepkový chléb s tvarohem
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
22 g |
Voda pitná |
1 dl |
Brambory |
1 ks |
Chlebové koření hrubě mleté bio |
1 kávová lžička |
Jablka |
1 polévková lžíce |
Lněné semínko |
1 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
0.5 dl |
Mouka amarantová |
1 polévková lžíce |
Mouka bezlepková |
400 g |
Mouka pohanková |
2 polévková lžíce |
Ocet jablečný |
1 polévková lžíce |
Semínka slunečnicová loupaná |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vločky pohankové bio |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 dl |
Xantanová guma |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
0.5 dl |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si kvásek: do misky dáme 22 g čerstvých kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
- Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Schär B, 2 lžíce pohankové mouky, 1 lžíci amarantové mouky, 1 lžíci slunečnicových semínek, 1 lžíci lněných semínek a 1 lžíci pohankových vloček. Ještě přidáme 1 lžíci nastrouhaných jablek, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžičku chlebového koření, 1 lžičku soli, 0.5 lžičky guarové gumy a 1 nastrouhaný vařený brambor. Přilijeme kvásek, 3 dl vlažné vody, 0.5 dl vlahého mléka a vše promícháme. Těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout asi 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.
- Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.