Kefírový bezlepkový chléb s tvarohem

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 22 g
Voda pitná 1 dl
Brambory 1 ks
Chlebové koření hrubě mleté bio 1 kávová lžička
Jablka 1 polévková lžíce
Lněné semínko 1 polévková lžíce
Mléko plnotučné 0.5 dl
Mouka amarantová 1 polévková lžíce
Mouka bezlepková 400 g
Mouka pohanková 2 polévková lžíce
Ocet jablečný 1 polévková lžíce
Semínka slunečnicová loupaná 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vločky pohankové bio 1 polévková lžíce
Voda pitná 3 dl
Xantanová guma 0.5 kávová lžička
Voda pitná 0.5 dl
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si kvásek: do misky dáme 22 g čerstvých kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
  2. Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Schär B, 2 lžíce pohankové mouky, 1 lžíci amarantové mouky, 1 lžíci slunečnicových semínek, 1 lžíci lněných semínek a 1 lžíci pohankových vloček. Ještě přidáme 1 lžíci nastrouhaných jablek, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžičku chlebového koření, 1 lžičku soli, 0.5 lžičky guarové gumy a 1 nastrouhaný vařený brambor. Přilijeme kvásek, 3 dl vlažné vody, 0.5 dl vlahého mléka a vše promícháme. Těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout asi 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.
  3. Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.