Studená paštika z marény
Ingredience
Chilli koření mleté |
0.5 kávová lžička |
Síh |
1.2 kg |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Mléko plnotučné |
0.33 l |
Mouka pšeničná hladká |
166.67 g |
Sůl |
0.67 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Marénu (síh maréna) zbavíme hlavy, rybu stáhneme, omyjeme, zbavíme pokud možno i vlasových kostí, nakrájíme na kostky a 3x umeleme, aby bylo dostatečně jemné. Umleté maso rozmícháme v míse s bílky, osolíme, přidáme chilli a studené pálené těsto.
- Dobře prohněteme, poté cca 10 minut třeme vařečkou. Vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu.
- Pergamenový papír o velikosti přibližně 40 x 50 cm potřeme olejem, směs na paštiku urovnáme doprostřed. Utvoříme váleček, zabalený do pergamenu, jehož průměr je asi 7 cm. Oba konce zavážeme slabým provázkem.
- Ve velké nádobě přivedeme k varu vodu, vložíme do ní paštiku, nádobu zakryjeme a 1 hodinu „táhneme“ při teplotě 95°C.
- Uvařenou paštiku přemístíme na pekáč, kde ji necháme 6 hodin chladnout, pak ji dáme dochladit do ledničky.
- Druhý den paštiku rozbalíme, očistíme od rosolu a nakrájíme na plátky.
- Pálené těsto do paštik [56007]: Osolené mléko přivedeme k varu, za stálého míchání vařečkou přisýpáme hladkou mouku, až je těsto vypracované, bez hrudek. Odstavíme mimo plotnu a jedno po druhém vmícháme vejce.