Studená paštika z marény

Ingredience


Chilli koření mleté 0.5 kávová lžička
Síh 1.2 kg
Slanina vepřová 150 g
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Mléko plnotučné 0.33 l
Mouka pšeničná hladká 166.67 g
Sůl 0.67 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Marénu (síh maréna) zbavíme hlavy, rybu stáhneme, omyjeme, zbavíme pokud možno i vlasových kostí, nakrájíme na kostky a 3x umeleme, aby bylo dostatečně jemné. Umleté maso rozmícháme v míse s bílky, osolíme, přidáme chilli a studené pálené těsto.
  2. Dobře prohněteme, poté cca 10 minut třeme vařečkou. Vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu.
  3. Pergamenový papír o velikosti přibližně 40 x 50 cm potřeme olejem, směs na paštiku urovnáme doprostřed. Utvoříme váleček, zabalený do pergamenu, jehož průměr je asi 7 cm. Oba konce zavážeme slabým provázkem.
  4. Ve velké nádobě přivedeme k varu vodu, vložíme do ní paštiku, nádobu zakryjeme a 1 hodinu „táhneme“ při teplotě 95°C.
  5. Uvařenou paštiku přemístíme na pekáč, kde ji necháme 6 hodin chladnout, pak ji dáme dochladit do ledničky.
  6. Druhý den paštiku rozbalíme, očistíme od rosolu a nakrájíme na plátky.
  7. Pálené těsto do paštik [56007]: Osolené mléko přivedeme k varu, za stálého míchání vařečkou přisýpáme hladkou mouku, až je těsto vypracované, bez hrudek. Odstavíme mimo plotnu a jedno po druhém vmícháme vejce.