Bezlepkový chleba s podmáslím, tvarohem a sezamem
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
30 g |
Voda pitná |
1 dl |
Chlebové koření hrubě mleté bio |
1 kávová lžička |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko - podmáslí |
2.3 dl |
Mouka bezlepková |
250 g |
Mouka bezlepková Jizerka |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tvaroh jemný |
100 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Sezam - semena |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si kvásek: do misky dáme 30 g čerstvých kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
- Do mísy si nasypeme 250 g bezlepkové směsi Schär Mix B, 250 g bezlepkové mouky Jizerka, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku chlebového koření a 1 lžičku soli. Přilijeme kvásek, 2.3 dl podmáslí, 100 g tvarohu, 40 g vlahého másla a vše promícháme. Těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout asi 40 minut. Potřeme ho vodou a posypeme sezamem. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme ho dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.
- Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.