Gratinované brambory se zeleninou a žampiony
Ingredience
Brambory |
600 g |
Celer - nať |
20 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kapusta kadeřavá |
700 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej slunečnicový |
70 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Pšeničné klíčky |
150 g |
Sůl |
3 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2 l |
Vývar zeleninový |
4 dl |
Žampiony čerstvé |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Zelená vyloupaná pšeničná zrna vložíme do vroucí vody a povaříme asi 20 minut. Scedíme je a necháme okapat.
- Kadeřavou kapustu očistíme od poškozených listů. Oddělíme, vložíme je na 3 minuty do vroucí, špetkou solí osolené vody. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na tenké proužky.
- Brambory, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, naskládáme je na dno máslem vymazané pečicí formy. Osolíme, opepříme, posypeme na jemné plátky nakrájeným česnekem a zalijeme zeleninovým vývarem. Na brambory položíme okapanou kapustu.
- Cibuli oloupeme, žampiony sloupneme, nakrájíme na tenké plátky, které osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Dochutíme solí, pepřem, posypeme drobně nasekanou celerovou natí, vložíme okapané pšeničná zrna, promícháme, stáhneme ze sporáku a vmícháme žloutky.
- Připravenou směs rozetřeme na brambory a kapustu. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 220 stupňové teplotě 20 minut.