Gratinované brambory se zeleninou a žampiony

Ingredience


Brambory 600 g
Celer - nať 20 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Kapusta kadeřavá 700 g
Máslo čerstvé 50 g
Olej slunečnicový 70 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Pšeničné klíčky 150 g
Sůl 3 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Voda pitná 2 l
Vývar zeleninový 4 dl
Žampiony čerstvé 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelená vyloupaná pšeničná zrna vložíme do vroucí vody a povaříme asi 20 minut. Scedíme je a necháme okapat.
  2. Kadeřavou kapustu očistíme od poškozených listů. Oddělíme, vložíme je na 3 minuty do vroucí, špetkou solí osolené vody. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na tenké proužky.
  3. Brambory, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, naskládáme je na dno máslem vymazané pečicí formy. Osolíme, opepříme, posypeme na jemné plátky nakrájeným česnekem a zalijeme zeleninovým vývarem. Na brambory položíme okapanou kapustu.
  4. Cibuli oloupeme, žampiony sloupneme, nakrájíme na tenké plátky, které osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Dochutíme solí, pepřem, posypeme drobně nasekanou celerovou natí, vložíme okapané pšeničná zrna, promícháme, stáhneme ze sporáku a vmícháme žloutky.
  5. Připravenou směs rozetřeme na brambory a kapustu. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 220 stupňové teplotě 20 minut.