Gratinované cukety se sýrem
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Olej olivový extra panenský |
1 dl |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Cuketa žlutá |
400 g |
Máslo |
1 polévková lžíce |
Máslo bylinkové |
60 g |
Rajčata červená |
400 g |
Špek |
200 g |
Sýr Čedar |
150 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Omyté cukety spolu s rajčaty nakrájíme na tenké plátky. Špek nakrájíme na plátky v pánvi na rozpáleném másle osmahneme do křupavá.
- Na přípravu kořeněného oleje ve vhodné nádobě smícháme olej, sůl, pepř, nasekanou bazalku a rozmarýn. Přimícháme oloupaný a na tenké proužky nakrájený česnek.
- Pečicí formu důkladně vymažeme bylinkovým máslem. Na dno, mírně přes sebe naskládáme plátky cukety, potom plátky rajčat, na rajčata naskládáme plátky osmahlého špeku. Vše přelijeme okořeněným olejem.
- Nakonec povrch posypeme nastrouhaný sýrem.
- Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při 200 stupňové teplotě. Podáváme na jednotlivých teplých talířích.