Voňavý selský bezlepkový chléb
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí sušené |
22 g |
Voda pitná |
1 dl |
Brambory vařené ve slupce |
100 g |
Fenyklová semínka |
1 kávová lžička |
Kmín drcený |
2 kávová lžička |
Koriandr mletý |
1 kávová lžička |
Mouka bezlepková Mantler |
500 g |
Ocet jablečný |
50 ml |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
0.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 22 g sušených kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
- Do mísy nasypeme 500 g bezlepkové směsi Mantler, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mletého fenyklu, 1 lžičku soli, 2 lžíce oleje a 50 ml jablečného octa. Přilijeme kvásek, dolijeme 3 dl vlahé vody, přidáme najemno nastrouhané brambory (uvařené ve slupce) a vše promícháme. Poté těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout minimálně 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2x až 3x potřeme vodou.
- Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.