Voňavý selský bezlepkový chléb

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí sušené 22 g
Voda pitná 1 dl
Brambory vařené ve slupce 100 g
Fenyklová semínka 1 kávová lžička
Kmín drcený 2 kávová lžička
Koriandr mletý 1 kávová lžička
Mouka bezlepková Mantler 500 g
Ocet jablečný 50 ml
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Voda pitná 0.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 22 g sušených kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
  2. Do mísy nasypeme 500 g bezlepkové směsi Mantler, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mletého fenyklu, 1 lžičku soli, 2 lžíce oleje a 50 ml jablečného octa. Přilijeme kvásek, dolijeme 3 dl vlahé vody, přidáme najemno nastrouhané brambory (uvařené ve slupce) a vše promícháme. Poté těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout minimálně 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2x až 3x potřeme vodou.
  3. Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.