Pampeliškový salát s olivami
Ingredience
Kopr čerstvý |
20 g |
Máslo bylinkové |
60 g |
Pampeliškové listy |
200 g |
Veka |
8 krajíc |
Citronová šťáva |
3 ml |
Hořčice |
0.5 polévková lžíce |
Kapary |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
1 dl |
Olivy zelené |
15 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
1 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pampeliškové listy (žluté a zelené) očistíme, poškozené vyhodíme, opláchneme pod tekoucí studenou vodou, otřepeme vodu z listů a natrháme je na velikost sousta. Odložíme do lednice vychladit.
- Kapary i 50 g vypeckovaných oliv drobně nasekáme, přilijeme vývar, hořčici, citrónovou šťávu, rozmixujeme. Do zálivky postupně metlou přimícháme olej, sůl, pepř a ještě jednou promícháme.
- Krajíce veky nakrájíme na malé kostky, osmahneme je do křupava v pánvi na rozpáleném bylinkovém másle. Poté necháme okapat.
- Vychladlý pampeliškový salát rozdělíme na čtyři talíře, polijeme je připravenou zálivkou. Na povrch dáme opečené kostičky veky a rozdělíme zbylé olivy, posypeme nasekaným koprem.