Jablkové bezlepkové řezy paní hraběnky

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Hera 250 g
Kypřící prášek bezlepkový 0.5 ks
Mouka bezlepková 450 g
Vejce slepičí 4 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Strouhanka bezlepková 100 g
Cukr vanilka 1 ks
Jablka 1 kg
Skořice mletá 2 kávová lžička
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku s práškem do pečiva. Přidáme k ní žloutky, cukr, na kousky pokrájenou Heru a ze směsi uhněteme vláčné těsto. Polovinu těsta zabalíme do potravinářské fólie a dáme ztuhnout do mrazničky. Koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou strouhankou.
  2. Druhou polovinou těsta vyložíme formu. Omyjeme a osušíme jablka. Rozpůlíme je a vykrojíme jadřince. Sladkokyselá jablka nakrájíme na tenké plátky, které ozdobně do tvaru vějíře poklademe na připravený koláčový korpus. Posypeme je cukrem, špetkou soli, skořicí a vanilkovým cukrem.
  3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, kterým potřeme jablka.
  4. Na hrubém struhadle nastrouháme zmrzlé těsto a vzniklou drobenkou posypeme vrstvu sněhu z bílků.
  5. Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova přibližně 25 minut.