Jablkové bezlepkové řezy paní hraběnky
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Hera |
250 g |
Kypřící prášek bezlepkový |
0.5 ks |
Mouka bezlepková |
450 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Strouhanka bezlepková |
100 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Jablka |
1 kg |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku s práškem do pečiva. Přidáme k ní žloutky, cukr, na kousky pokrájenou Heru a ze směsi uhněteme vláčné těsto. Polovinu těsta zabalíme do potravinářské fólie a dáme ztuhnout do mrazničky. Koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou strouhankou.
- Druhou polovinou těsta vyložíme formu. Omyjeme a osušíme jablka. Rozpůlíme je a vykrojíme jadřince. Sladkokyselá jablka nakrájíme na tenké plátky, které ozdobně do tvaru vějíře poklademe na připravený koláčový korpus. Posypeme je cukrem, špetkou soli, skořicí a vanilkovým cukrem.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, kterým potřeme jablka.
- Na hrubém struhadle nastrouháme zmrzlé těsto a vzniklou drobenkou posypeme vrstvu sněhu z bílků.
- Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova přibližně 25 minut.