Omáčka rajčatová
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
50 g |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
50 g |
Máslo čerstvé |
140 g |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Mrkev kořen |
50 g |
Nové koření celé |
0.5 kávová lžička |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
50 g |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar z hovězích kostí |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Umytou kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do kastrolu na 100 g rozehřátého másla. Přidáme hladkou mouku, zamícháme, ještě krátce opékáme, poté zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet a rajčatový protlak. Zamícháme, přivedeme k varu a mírném ohni vaříme asi hodinu. Následně omáčku přecedíme.
- Rajčata spaříme, oloupeme a vymačkáme z nich jadérka. Dužinu krájíme na drobné kostičky, krátce je podusíme na 40 g másla a přidáme do hotové omáčky. Je-li třeba, přisolíme.