Omáčka rajčatová

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 50 g
Cibule 1 ks
Cukr krupice 50 g
Máslo čerstvé 140 g
Mouka pšeničná hladká 40 g
Mrkev kořen 50 g
Nové koření celé 0.5 kávová lžička
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 50 g
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata 150 g
Sůl 1 kávová lžička
Vývar z hovězích kostí 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Umytou kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do kastrolu na 100 g rozehřátého másla. Přidáme hladkou mouku, zamícháme, ještě krátce opékáme, poté zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet a rajčatový protlak. Zamícháme, přivedeme k varu a mírném ohni vaříme asi hodinu. Následně omáčku přecedíme.
  2. Rajčata spaříme, oloupeme a vymačkáme z nich jadérka. Dužinu krájíme na drobné kostičky, krátce je podusíme na 40 g másla a přidáme do hotové omáčky. Je-li třeba, přisolíme.