Sekaná svíčková

Ingredience


Česnek 10 g
Cibule 50 g
Citrony 50 g
Cukr krupice 20 g
Divoké koření celé 3 g
Hovězí maso přední 270 g
Mléko polotučné 90 ml
Mouka polohrubá 25 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Ocet kvasný lihový 50 ml
Pepř černý mletý 1 g
Slanina vepřová 40 g
Smetana 12% (konzumní) 100 ml
Strouhanka 80 g
Sůl 20 g
Tuk 150 g
Vejce slepičí 40 g
Vepřový bok 335 g
Voda pitná 135 ml
Zelenina kořenová 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí a vepřové maso omyjeme, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Jemně je umeleme a za postupného přilévání studené vody dobře vymícháme. K masu přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce, česnek utřený se solí, jemně umletou cibuli, pepř, prosátou polohrubou mouku a slaninu nakrájenou na malé kostičky. Vše dobře promícháme a ze směsi tvarujeme šišky.
  2. Na pekáč do horkého tuku vložíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, osmahneme, přidáme koření a zastříkneme trochou vody.
  3. Na základ vložíme šišku sekané a za občasného přelévání výpekem ji upečeme.
  4. Upečenou sekanou vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme metlou, uvedeme do varu a za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny vaříme.
  5. Během vaření omáčku zastříkneme octem, přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, omáčku přisladíme a přisolíme.
  6. Ke konci varu přilijeme mléko a smetanu, povaříme a procedíme hustým cedníkem.
  7. Při podávání sekanou krájíme na 1 -2 plátky na porci a přeléváme smetanovou omáčkou.