Sekaná svíčková
Ingredience
Česnek |
10 g |
Cibule |
50 g |
Citrony |
50 g |
Cukr krupice |
20 g |
Divoké koření celé |
3 g |
Hovězí maso přední |
270 g |
Mléko polotučné |
90 ml |
Mouka polohrubá |
25 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Ocet kvasný lihový |
50 ml |
Pepř černý mletý |
1 g |
Slanina vepřová |
40 g |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Strouhanka |
80 g |
Sůl |
20 g |
Tuk |
150 g |
Vejce slepičí |
40 g |
Vepřový bok |
335 g |
Voda pitná |
135 ml |
Zelenina kořenová |
150 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí a vepřové maso omyjeme, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Jemně je umeleme a za postupného přilévání studené vody dobře vymícháme. K masu přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce, česnek utřený se solí, jemně umletou cibuli, pepř, prosátou polohrubou mouku a slaninu nakrájenou na malé kostičky. Vše dobře promícháme a ze směsi tvarujeme šišky.
- Na pekáč do horkého tuku vložíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, osmahneme, přidáme koření a zastříkneme trochou vody.
- Na základ vložíme šišku sekané a za občasného přelévání výpekem ji upečeme.
- Upečenou sekanou vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme metlou, uvedeme do varu a za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny vaříme.
- Během vaření omáčku zastříkneme octem, přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, omáčku přisladíme a přisolíme.
- Ke konci varu přilijeme mléko a smetanu, povaříme a procedíme hustým cedníkem.
- Při podávání sekanou krájíme na 1 -2 plátky na porci a přeléváme smetanovou omáčkou.