Štika Betelière

Ingredience


Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 100 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 100 ml
Štika obecná 600 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 50 g
Cibule 1 ks
Cukr krupice 50 g
Máslo čerstvé 140 g
Mouka pšeničná hladká 40 g
Mrkev kořen 50 g
Nové koření celé 0.5 kávová lžička
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 50 g
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata 150 g
Sůl 1 kávová lžička
Vývar z hovězích kostí 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky osolíme a ušleháme pevný sníh, ke žloutkům přidáme pivo, slunečnicový olej, vše rozmícháme v míse. Přidáváme střídavě sníh a hladkou mouku, až vznikne těstíčko vhodné k namáčení.
  2. Ze štiky stáhneme kůži, odstraníme kosti, maso krájíme na centimetr silné plátky. Osolíme, namáčíme v pivním těstíčku a do zlatova smažíme v rozpáleném rostlinném oleji.
  3. Osmažené plátky osušíme v ubrousku a narovnáme na talíře. Zvlášť podáváme rajčatovou omáčku.
  4. Omáčka rajčatová [56088]: umytou kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky či nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do kastrolu na 100 g rozehřátého másla. Přidáme hladkou mouku, zamícháme, ještě krátce opékáme, poté zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet a rajčatový protlak. Zamícháme, přivedeme k varu, mírném ohni vaříme cca hodinu. Pak omáčku přecedíme.
  5. Rajčata spaříme, oloupeme a vymačkáme z nich jadérka. Dužinu pokrájíme na drobné kostičky, které krátce podusíme na 40 g másla a přidáme do hotové omáčky. Je-li třeba, přisolíme.