Štika Betelière
Ingredience
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
100 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
100 ml |
Štika obecná |
600 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
50 g |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
50 g |
Máslo čerstvé |
140 g |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Mrkev kořen |
50 g |
Nové koření celé |
0.5 kávová lžička |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
50 g |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar z hovězích kostí |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žloutky oddělíme od bílků. Bílky osolíme a ušleháme pevný sníh, ke žloutkům přidáme pivo, slunečnicový olej, vše rozmícháme v míse. Přidáváme střídavě sníh a hladkou mouku, až vznikne těstíčko vhodné k namáčení.
- Ze štiky stáhneme kůži, odstraníme kosti, maso krájíme na centimetr silné plátky. Osolíme, namáčíme v pivním těstíčku a do zlatova smažíme v rozpáleném rostlinném oleji.
- Osmažené plátky osušíme v ubrousku a narovnáme na talíře. Zvlášť podáváme rajčatovou omáčku.
- Omáčka rajčatová [56088]: umytou kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky či nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do kastrolu na 100 g rozehřátého másla. Přidáme hladkou mouku, zamícháme, ještě krátce opékáme, poté zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet a rajčatový protlak. Zamícháme, přivedeme k varu, mírném ohni vaříme cca hodinu. Pak omáčku přecedíme.
- Rajčata spaříme, oloupeme a vymačkáme z nich jadérka. Dužinu pokrájíme na drobné kostičky, které krátce podusíme na 40 g másla a přidáme do hotové omáčky. Je-li třeba, přisolíme.