Kynuté lívance
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Droždí |
10 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
5 dl |
Mouka polohrubá |
300 g |
Olej rostlinný |
50 ml |
Povidla švestková |
5 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
1 špetka |
Tvaroh tvrdý |
50 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ohřejeme si asi 1,5 dl mléka, aby bylo vlahé a přidáme lžičku cukru a 10 g droždí. Necháme vykynout.
- Ve zbylém mléce rozšleháme vejce, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo,citronovou kůru, cukr a kvásek z droždí. Zamícháme důkladně mouku a necháme vykynout.
- Až těsto nabyde dvojnásobného objemu, pak můžeme začít péct v rozpáleném vymaštěném lívanečníku na oleji tenké lívance. Po upečení je vrstvíme na předehřátou mísu, aby zůstaly teplé.
- Hotové je potíráme povidly či zavařeninou, hojně je posypeme natrouhaným tvarohem a ozdobíme sladkou smetanou.