Kynuté lívance

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Droždí 10 g
Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 5 dl
Mouka polohrubá 300 g
Olej rostlinný 50 ml
Povidla švestková 5 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Sůl 1 špetka
Tvaroh tvrdý 50 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ohřejeme si asi 1,5 dl mléka, aby bylo vlahé a přidáme lžičku cukru a 10 g droždí. Necháme vykynout.
  2. Ve zbylém mléce rozšleháme vejce, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo,citronovou kůru, cukr a kvásek z droždí. Zamícháme důkladně mouku a necháme vykynout.
  3. Až těsto nabyde dvojnásobného objemu, pak můžeme začít péct v rozpáleném vymaštěném lívanečníku na oleji tenké lívance. Po upečení je vrstvíme na předehřátou mísu, aby zůstaly teplé.
  4. Hotové je potíráme povidly či zavařeninou, hojně je posypeme natrouhaným tvarohem a ozdobíme sladkou smetanou.