Moravský svatební koláč

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr krupice 200 g
Droždí 50 g
Máslo čerstvé 500 g
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka polohrubá 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Mouka pšeničná hrubá 500 g
Olej stolní 200 g
Sůl 2 špetka
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si kvásek z vlahého mléka, droždí a cukru.
  2. Mouku osolíme 2 špetkami, přidáme žloutky, cukr, olej a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme je vykynout.
  3. Z másla a hladké mouky vypracujeme těsto, které vytvarujeme do čtverců asi 20 x 20 cm.
  4. Zabalíme je do rozválených plátů z vykynutého těsta, převálíme a třikrát přeložíme jako u listového těsta.
  5. Postup s převálením a složením opakujeme ještě jenou, pak necháme v teple pod utěrkou znovu vykynout.
  6. Potom těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky a plníme tvarohovou, makovou a ořechovou náplní. Zabalíme je a znovu necháme asi 15 minut vykynout.
  7. Potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed posypeme drobenkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě.