Moravský svatební koláč
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr krupice |
200 g |
Droždí |
50 g |
Máslo čerstvé |
500 g |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Mouka pšeničná hrubá |
500 g |
Olej stolní |
200 g |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Připravíme si kvásek z vlahého mléka, droždí a cukru.
- Mouku osolíme 2 špetkami, přidáme žloutky, cukr, olej a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme je vykynout.
- Z másla a hladké mouky vypracujeme těsto, které vytvarujeme do čtverců asi 20 x 20 cm.
- Zabalíme je do rozválených plátů z vykynutého těsta, převálíme a třikrát přeložíme jako u listového těsta.
- Postup s převálením a složením opakujeme ještě jenou, pak necháme v teple pod utěrkou znovu vykynout.
- Potom těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky a plníme tvarohovou, makovou a ořechovou náplní. Zabalíme je a znovu necháme asi 15 minut vykynout.
- Potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed posypeme drobenkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě.