Batávijský salát s ředkvičkami a sýrem
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mandarinky |
5 ks |
Ředkvička |
100 g |
Salát hlávkový |
100 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Hořčice |
1 polévková lžíce |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
50 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 špetka |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Salátové listy zbavíme košťálu, opláchneme je pod tekoucí studenou vodou. Střepeme vodu z listů, natrháme je na velikost sousta a dáme do velké salátové mísy.
- Mandarinky oloupeme, měsíčky mandarinek rozdělíme a sloupneme průhlednou slupky. Šťávu, která vytekla z mandarinek, 40 ml zachytíme a necháme k dalšímu použití. Připravené mandarinky přidáme do salátové mísy.
- Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na tenké proužky, ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli, česnek a ředkvičky také vložíme do mísy.
- Do vhodné nádoby vlijeme vinný ocet, přidáme hořčici, přilijeme nachytanou mandarinkovou šťávu, sůl, pepř, cukr. Metlou vše dohromady dobře rozšleháme a za stálého šlehání přiléváme olej.
- Připravenou zálivkou přelijeme připravený salát v míse a dobře promícháme.
- Podáváme na jednotlivých vychlazených talířích.