Čočkový salát se zeleninou a sýrem

Ingredience


Celer řapíkatý 50 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Cibulka jarní 30 g
Citronová šťáva 3 ml
Čočka červená 500 g
Med včelí 0.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Olej dýňový 50 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 20 g
Pomerančová šťáva 6 ml
Rajčata 300 g
Ředkvička 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Feta 80 g
Voda pitná 5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Propranou čočku namočíme na celou noc do 2 litrů studené vody. Potom ji scedíme, vlijeme do hrnce zbylou vodu, postavíme na sporák a čočku vaříme 60 minut doměkka. Scedíme, necháme okapat a vychladnout.
  2. Omyjeme rajčata a ředkvičky. Rajčata rozkrojíme, vybereme jádřince a spolu s ředkvičkou nakrájíme na tenké plátky. Mrkev a celer oloupeme, nastrouháme na silnějším struhadle.
  3. Cibuli, česnek, zelenou část jarní cibulky oloupeme, očistíme. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky, jarní cibulku na kolečka.
  4. Všechnu připravenou zeleninu dáme do misky, přidáme okapanou čočku, posypeme solí, pepřem a vše dobře promícháme.
  5. Příprava zálivky: Do vhodné nádoby vlijeme olej, citrónovou a pomerančovou šťávu, med. Metlou vše dohromady prošleháme a zalijeme zeleninu v misce. Opět dobře promícháme.
  6. Hotový salát podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme nasekaným koprem, na kousky nakrájeným sýrem a podáváme.