Čočkový salát se zeleninou a sýrem
Ingredience
Celer řapíkatý |
50 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cibulka jarní |
30 g |
Citronová šťáva |
3 ml |
Čočka červená |
500 g |
Med včelí |
0.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej dýňový |
50 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
20 g |
Pomerančová šťáva |
6 ml |
Rajčata |
300 g |
Ředkvička |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Feta |
80 g |
Voda pitná |
5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Propranou čočku namočíme na celou noc do 2 litrů studené vody. Potom ji scedíme, vlijeme do hrnce zbylou vodu, postavíme na sporák a čočku vaříme 60 minut doměkka. Scedíme, necháme okapat a vychladnout.
- Omyjeme rajčata a ředkvičky. Rajčata rozkrojíme, vybereme jádřince a spolu s ředkvičkou nakrájíme na tenké plátky. Mrkev a celer oloupeme, nastrouháme na silnějším struhadle.
- Cibuli, česnek, zelenou část jarní cibulky oloupeme, očistíme. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky, jarní cibulku na kolečka.
- Všechnu připravenou zeleninu dáme do misky, přidáme okapanou čočku, posypeme solí, pepřem a vše dobře promícháme.
- Příprava zálivky: Do vhodné nádoby vlijeme olej, citrónovou a pomerančovou šťávu, med. Metlou vše dohromady prošleháme a zalijeme zeleninu v misce. Opět dobře promícháme.
- Hotový salát podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme nasekaným koprem, na kousky nakrájeným sýrem a podáváme.