Indický květákový salát

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Fazolové lusky zelené 250 g
Květák 1 kg
Mrkev kořen 2 ks
Paprika červená 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kořen 1 ks
Sůl 2 špetka
Voda pitná 4 l
Chilli paprička 2 ks
Kari pasta 2 polévková lžíce
Kokosové mléko 40 ml
Máta 10 g
Ocet Sherry 1 polévková lžíce
Olej sezamový 50 ml
Semínka slunečnicová loupaná 30 g
Zakysaná smetana 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný květák omyjeme, rozdělíme na růžičky. Z fazolek odřízneme konce, překrojíme na půlky. Omytou mrkev a petržel očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Do hrnce vlijeme 2 litry vody, špetkou solí osolíme, přivedeme k varu. Vložíme květák, povaříme 7-8 minut a vybereme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Vodu přivedeme opět k varu, vložíme fazolky, které povaříme 4-5 minuty. Scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme také okapat. Mrkev a petržel povaříme 4 minuty, také ochladíme studenou vodou a necháme v sítku okapat.
  3. Květák, fazolky, mrkev a petržel vložíme do vhodné misky, přidáme na tenké a malé kousky nakrájenou papriku, na tenké proužky nakrájený česnek, osolíme a vše dobře promícháme.
  4. Příprava zálivky: Chilli papričky překrojíme podélně, vybereme semínka, papričky drobně nasekáme a dáme do vhodné nádoby. Přilijeme kokosové mléko, přidáme kari pastu, nakonec zakysanou smetanu. Dobře metlou prošleháme. Dochutíme solí, pepřem, octem. Nakonec přimícháme olej, ještě důkladně metlou prošleháme.
  5. Zeleninu smícháme spolu se zeleninou, posypeme nasucho opraženými slunečnicovými semínky a necháme 30 minut v lednici odležet.
  6. Před podáváním salát porcujeme na jednotlivé talíře a ozdobíme voňavou mátou.