Indický květákový salát
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Fazolové lusky zelené |
250 g |
Květák |
1 kg |
Mrkev kořen |
2 ks |
Paprika červená |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
4 l |
Chilli paprička |
2 ks |
Kari pasta |
2 polévková lžíce |
Kokosové mléko |
40 ml |
Máta |
10 g |
Ocet Sherry |
1 polévková lžíce |
Olej sezamový |
50 ml |
Semínka slunečnicová loupaná |
30 g |
Zakysaná smetana |
150 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 17 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Očištěný květák omyjeme, rozdělíme na růžičky. Z fazolek odřízneme konce, překrojíme na půlky. Omytou mrkev a petržel očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle.
- Do hrnce vlijeme 2 litry vody, špetkou solí osolíme, přivedeme k varu. Vložíme květák, povaříme 7-8 minut a vybereme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Vodu přivedeme opět k varu, vložíme fazolky, které povaříme 4-5 minuty. Scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme také okapat. Mrkev a petržel povaříme 4 minuty, také ochladíme studenou vodou a necháme v sítku okapat.
- Květák, fazolky, mrkev a petržel vložíme do vhodné misky, přidáme na tenké a malé kousky nakrájenou papriku, na tenké proužky nakrájený česnek, osolíme a vše dobře promícháme.
- Příprava zálivky: Chilli papričky překrojíme podélně, vybereme semínka, papričky drobně nasekáme a dáme do vhodné nádoby. Přilijeme kokosové mléko, přidáme kari pastu, nakonec zakysanou smetanu. Dobře metlou prošleháme. Dochutíme solí, pepřem, octem. Nakonec přimícháme olej, ještě důkladně metlou prošleháme.
- Zeleninu smícháme spolu se zeleninou, posypeme nasucho opraženými slunečnicovými semínky a necháme 30 minut v lednici odležet.
- Před podáváním salát porcujeme na jednotlivé talíře a ozdobíme voňavou mátou.