Koláč se smetanovou náplní

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Cukr krystal 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Voda pitná 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 150 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Vejce slepičí 3 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: Koláčovou formu vymažeme lžící másla a troubu předehřejeme na 190 °C.
  2. Těsto: Hladkou mouku s krystalovým cukrem zpracujeme se změklým máslem a lžící vody v hlubší míse do vláčného těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v lednici 30 minut odpočinout.
  3. Smetanová náplň: Smetanu, vejce, mléko a špetku muškátového oříšku vyšleháme ve šlehači.
  4. Postup: Odpočaté těsto z lednice vyválíme na vále, který jsme posypali 2 lžícemi hladké mouky. Plátem těsta vyložíme připravenou koláčovou formu a těsto na dně formy propícháme vidličkou. Těsto ve formě necháme ještě dalších 30 minut odpočinout v lednici.
  5. Po této době korpus z lednice vyjmeme, celý ho přikryjeme alobalem. Alobal zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut. Potom zátěž i s alobalem odstraníme a pečeme dalších 15 minut. Nakonec vlijeme na korpus smetanovou náplň a koláč pečeme 30 minut, dokud vlitá náplň neztuhne. Koláč po vychladnutí vyjmeme z formy a servírujeme jako moučník, studený.