Koláč se smetanovou náplní
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Cukr krystal |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
150 ml |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Vejce slepičí |
3 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 120 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Příprava pečení: Koláčovou formu vymažeme lžící másla a troubu předehřejeme na 190 °C.
- Těsto: Hladkou mouku s krystalovým cukrem zpracujeme se změklým máslem a lžící vody v hlubší míse do vláčného těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v lednici 30 minut odpočinout.
- Smetanová náplň: Smetanu, vejce, mléko a špetku muškátového oříšku vyšleháme ve šlehači.
- Postup: Odpočaté těsto z lednice vyválíme na vále, který jsme posypali 2 lžícemi hladké mouky. Plátem těsta vyložíme připravenou koláčovou formu a těsto na dně formy propícháme vidličkou. Těsto ve formě necháme ještě dalších 30 minut odpočinout v lednici.
- Po této době korpus z lednice vyjmeme, celý ho přikryjeme alobalem. Alobal zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut. Potom zátěž i s alobalem odstraníme a pečeme dalších 15 minut. Nakonec vlijeme na korpus smetanovou náplň a koláč pečeme 30 minut, dokud vlitá náplň neztuhne. Koláč po vychladnutí vyjmeme z formy a servírujeme jako moučník, studený.