Salát se sýrem, rajčaty a opečeným chlebem
Ingredience
Chléb konzumní |
4 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Cibulka jarní |
30 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Pažitka |
20 g |
Rajčata |
300 g |
Šunka dušená |
250 g |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
200 g |
Citronová šťáva |
2 ml |
Med včelí |
2 kávová lžička |
Ocet Sherry |
0.5 polévková lžíce |
Oregano sušené |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomerančová šťáva |
4 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kůrky zbavený chléb nakrájíme na kousky o velikosti sousta. Zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném másle. Po opečení necháme v sítu okapat a vychladnout.
- Omytá třešňová rajčata rozkrojíme na poloviny, vykrojíme zelená lůžka. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na tenké a krátké proužky. Šunku společně se sýrem nakrájíme na malé kousky. Omytou a vody zbavenou pažitka a zelenou část jarní cibulky necháme okapat a nakrájíme na kolečka.
- Do vhodné nádoby dáme ocet, sůl, pepř, pomerančovou a citrónovou šťávu, med. Metlou všechny suroviny důkladně prošleháme, stálým šleháním přiléváme olej a tak připravíme zálivku.
- Opečený chléb, nakrájená rajčata, cibuli, šunku, sýr, jarní cibulku a pažitku dáme do misky. Vše vše dobře promícháme, přelijeme připravenou zálivkou, ochutnáme, podle potřeby dochutíme a ještě jednou promícháme.
- Salát necháme chvilku odležet. Porcujeme na jednotlivé talíře nebo do salátových misek. Každou porci posypeme oreganem a podáváme.