Salát se sýrem, rajčaty a opečeným chlebem

Ingredience


Chléb konzumní 4 krajíc
Cibule 1 ks
Cibulka jarní 30 g
Máslo čerstvé 40 g
Pažitka 20 g
Rajčata 300 g
Šunka dušená 250 g
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 200 g
Citronová šťáva 2 ml
Med včelí 2 kávová lžička
Ocet Sherry 0.5 polévková lžíce
Oregano sušené 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomerančová šťáva 4 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kůrky zbavený chléb nakrájíme na kousky o velikosti sousta. Zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném másle. Po opečení necháme v sítu okapat a vychladnout.
  2. Omytá třešňová rajčata rozkrojíme na poloviny, vykrojíme zelená lůžka. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na tenké a krátké proužky. Šunku společně se sýrem nakrájíme na malé kousky. Omytou a vody zbavenou pažitka a zelenou část jarní cibulky necháme okapat a nakrájíme na kolečka.
  3. Do vhodné nádoby dáme ocet, sůl, pepř, pomerančovou a citrónovou šťávu, med. Metlou všechny suroviny důkladně prošleháme, stálým šleháním přiléváme olej a tak připravíme zálivku.
  4. Opečený chléb, nakrájená rajčata, cibuli, šunku, sýr, jarní cibulku a pažitku dáme do misky. Vše vše dobře promícháme, přelijeme připravenou zálivkou, ochutnáme, podle potřeby dochutíme a ještě jednou promícháme.
  5. Salát necháme chvilku odležet. Porcujeme na jednotlivé talíře nebo do salátových misek. Každou porci posypeme oreganem a podáváme.