Pikantní slaneček s bílým pepřem
Ingredience
Chléb celozrnný žitný |
2 krajíc |
Slaneček |
1 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cukr krystal |
2 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Nové koření mleté |
0.5 kávová lžička |
Ocet kvasný lihový |
1 dl |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Šalotka |
2 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Slanečka nejdříve zbavíme vnitřností tak, že ho ostrým nožem rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě. Vyčistíme, odřízneme hlavu a vložíme do hrnce se studenou vodou na 10 - 12 hodin.
- Připravíme nálev: do rendlíku nalijeme 1 dl octa, přidáme 2 lžíce vody, 2 polévkové lžíce cukru, velkou očištěnou cibuli (nakrájenou na drobno), půl lžičky čerstvě pomletého bílého pepře a půl lžičky mletého nového koření. Nálev povaříme asi 5 minut a necháme ho vychladnout. Slanečka vyjmeme z vody, osušíme, zbavíme kůže, podélně rozřízneme a vykostíme. Nakrájíme zešikma tenké řezy. Šalotky očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Snítky kopru omyjeme a vodu setřepeme. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a rozkrájíme na velmi tenké nudličky. Kousky slanečka dáme do skleněné misky, přelijeme studeným nálevem, ozdobíme šalotkou, snítkami kopru, chilli papričkou a necháme slanečka marinovat 2 - 3 hodiny. Podáváme s čerstvým chlebem.