Pikantní slaneček s bílým pepřem

Ingredience


Chléb celozrnný žitný 2 krajíc
Slaneček 1 ks
Chilli paprička 1 ks
Cibule 1 ks
Cukr krystal 2 polévková lžíce
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Nové koření mleté 0.5 kávová lžička
Ocet kvasný lihový 1 dl
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Šalotka 2 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slanečka nejdříve zbavíme vnitřností tak, že ho ostrým nožem rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě. Vyčistíme, odřízneme hlavu a vložíme do hrnce se studenou vodou na 10 - 12 hodin.
  2. Připravíme nálev: do rendlíku nalijeme 1 dl octa, přidáme 2 lžíce vody, 2 polévkové lžíce cukru, velkou očištěnou cibuli (nakrájenou na drobno), půl lžičky čerstvě pomletého bílého pepře a půl lžičky mletého nového koření. Nálev povaříme asi 5 minut a necháme ho vychladnout. Slanečka vyjmeme z vody, osušíme, zbavíme kůže, podélně rozřízneme a vykostíme. Nakrájíme zešikma tenké řezy. Šalotky očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Snítky kopru omyjeme a vodu setřepeme. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a rozkrájíme na velmi tenké nudličky. Kousky slanečka dáme do skleněné misky, přelijeme studeným nálevem, ozdobíme šalotkou, snítkami kopru, chilli papričkou a necháme slanečka marinovat 2 - 3 hodiny. Podáváme s čerstvým chlebem.