Vánoční biskupský chlebíček
Ingredience
Citronová kůra |
20 g |
Čokoláda 70% kakao |
100 g |
Cukr moučkový |
150 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kandované ovoce |
70 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mléko - podmáslí |
70 ml |
Mouka polohrubá |
350 g |
Mouka pšeničná hrubá |
1 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
40 g |
Pomerančová kůra |
20 g |
Rozinky bílé |
60 g |
Rum |
50 ml |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky do nádoby kuchyňského robotu. Přidáme špetku solí, vanilkový i moučkový cukr a utřeme do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce, nakonec vlijeme rum.
- Prosátou mouku s kypřicím práškem dáme do misky. Dále v míchání pokračujeme ručně nebo dřevěnou vařečkou, abychom nepoškodili kandované ovoce. Do připravené mouky postupně vmícháme rozinky, citrónovou i pomerančovou kůru, na malé kousky pokrájené kandované ovoce, nasekané ořechy. Nakonec přilijeme podmáslí a dobře promícháme. Směs smícháme dohromady s máslovou pěnou.
- Formu na pečení chlebíčku vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, naplníme formu připraveným těstem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 stupních cca 45 - 50 minut. Upečený chlebíček po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout ve formě. Poté ho vyklopíme a necháme dochladnout volně.
- Čokoládu rozpustíme v teflonové pánvi, potřeme jí celý vychladlý chlebíček. Vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla.
- Biskupský chlebíček krájíme na tenké plátky a podáváme.