Vánoční biskupský chlebíček

Vánoční biskupský chlebíček - obrázek

Ingredience


Citronová kůra 20 g
Čokoláda 70% kakao 100 g
Cukr moučkový 150 g
Cukr vanilka 20 g
Kandované ovoce 70 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 200 g
Mléko - podmáslí 70 ml
Mouka polohrubá 350 g
Mouka pšeničná hrubá 1 polévková lžíce
Ořechy vlašské 40 g
Pomerančová kůra 20 g
Rozinky bílé 60 g
Rum 50 ml
Sádlo škvařené 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky do nádoby kuchyňského robotu. Přidáme špetku solí, vanilkový i moučkový cukr a utřeme do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce, nakonec vlijeme rum.
  2. Prosátou mouku s kypřicím práškem dáme do misky. Dále v míchání pokračujeme ručně nebo dřevěnou vařečkou, abychom nepoškodili kandované ovoce. Do připravené mouky postupně vmícháme rozinky, citrónovou i pomerančovou kůru, na malé kousky pokrájené kandované ovoce, nasekané ořechy. Nakonec přilijeme podmáslí a dobře promícháme. Směs smícháme dohromady s máslovou pěnou.
  3. Formu na pečení chlebíčku vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, naplníme formu připraveným těstem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 stupních cca 45 - 50 minut. Upečený chlebíček po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout ve formě. Poté ho vyklopíme a necháme dochladnout volně.
  4. Čokoládu rozpustíme v teflonové pánvi, potřeme jí celý vychladlý chlebíček. Vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla.
  5. Biskupský chlebíček krájíme na tenké plátky a podáváme.