Koláč z kuřete pro alergiky na lepek
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Hříbky čerstvé |
140 g |
Kuře |
1000 g |
Mouka kukuřičná |
3.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej kukuřičný |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
150 ml |
Vývar drůbeží |
400 ml |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka bramborová |
27.5 g |
Mouka kukuřičná |
42.5 g |
Mouka rýžová |
57.5 g |
Sůl |
0.5 špetka |
Vejce slepičí |
0.5 ks |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
Xantanová guma |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Základní těsto pro alergiky na lepek a ořechy [55877]:
- V misce smícháme všechny tři druhy mouky (trochu rýžové mouky dáme stranou na pomoučnění válu), přidáme xanthanovou gumu a sůl. Promícháme. Přidáváme prsty máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
- Rozšleháme v misce vejce s dvěma lžícemi vody, uděláme uprostřed těsta důlek a vlijeme do něj tři čtvrtiny rozšlehaného vejce. Pomocí vidličky ingredience spojíme.
- Na vál, poprášený rýžovou moukou, přeneseme těsto a dohněteme rukama. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme a přidáme nadrobno pokrájené hříbky. Smažíme 5 minut. Přesuneme hříbky na talíř, do pánve vložíme na kolečka nakrájený pórek a smažíme 2 minuty. Vyndáme na talíř.
- Přilijeme do kastrolu vývar, víno, přidáme bobkový list a na kolečka pokrájenou mrkev. Ztlumíme teplotu a necháme 5 minut vařit. Přidáme na malé kousky rozkrájené kuře, vaříme 5 minut. poté vyjmeme kuře s mrkví na talíř.
- Smícháme v misce kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru, vymícháme dohladka na kaši. Vlijeme do pánve a povaříme asi 3 minuty, dokud kaše nezhoustne. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
- Kousky kuřete, pórku, mrkve a hříbky vložíme do pekáčku a přidáme tymián.
- Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 milimetrů. Odkrojíme část o velikosti pekáče jako víko, vložíme těsto do pekáče a necháme asi 1 cm okraje. Na těsto navrstvíme směs kuřecích kousků se zeleninou. Přikryjeme víkem z těsta, zmáčkneme k sobě s okraji těsta uvnitř pekáče. Uprostřed těsta propíchneme, aby měla kudy unikat pára. Rozšleháme vejce a potřeme jím vrchní část těsta. Pečeme asi 40 minut, ještě teplé krájíme a podáváme.