Koláč z kuřete pro alergiky na lepek

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Hříbky čerstvé 140 g
Kuře 1000 g
Mouka kukuřičná 3.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Olej kukuřičný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 150 g
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Víno bílé 150 ml
Vývar drůbeží 400 ml
Máslo čerstvé 70 g
Mouka bramborová 27.5 g
Mouka kukuřičná 42.5 g
Mouka rýžová 57.5 g
Sůl 0.5 špetka
Vejce slepičí 0.5 ks
Voda pitná 1 polévková lžíce
Xantanová guma 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Základní těsto pro alergiky na lepek a ořechy [55877]:
  2. V misce smícháme všechny tři druhy mouky (trochu rýžové mouky dáme stranou na pomoučnění válu), přidáme xanthanovou gumu a sůl. Promícháme. Přidáváme prsty máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
  3. Rozšleháme v misce vejce s dvěma lžícemi vody, uděláme uprostřed těsta důlek a vlijeme do něj tři čtvrtiny rozšlehaného vejce. Pomocí vidličky ingredience spojíme.
  4. Na vál, poprášený rýžovou moukou, přeneseme těsto a dohněteme rukama. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.
  5. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  6. Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme a přidáme nadrobno pokrájené hříbky. Smažíme 5 minut. Přesuneme hříbky na talíř, do pánve vložíme na kolečka nakrájený pórek a smažíme 2 minuty. Vyndáme na talíř.
  7. Přilijeme do kastrolu vývar, víno, přidáme bobkový list a na kolečka pokrájenou mrkev. Ztlumíme teplotu a necháme 5 minut vařit. Přidáme na malé kousky rozkrájené kuře, vaříme 5 minut. poté vyjmeme kuře s mrkví na talíř.
  8. Smícháme v misce kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru, vymícháme dohladka na kaši. Vlijeme do pánve a povaříme asi 3 minuty, dokud kaše nezhoustne. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
  9. Kousky kuřete, pórku, mrkve a hříbky vložíme do pekáčku a přidáme tymián.
  10. Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 milimetrů. Odkrojíme část o velikosti pekáče jako víko, vložíme těsto do pekáče a necháme asi 1 cm okraje. Na těsto navrstvíme směs kuřecích kousků se zeleninou. Přikryjeme víkem z těsta, zmáčkneme k sobě s okraji těsta uvnitř pekáče. Uprostřed těsta propíchneme, aby měla kudy unikat pára. Rozšleháme vejce a potřeme jím vrchní část těsta. Pečeme asi 40 minut, ještě teplé krájíme a podáváme.