Schovaný jablečný koláč
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
5 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
250 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jablka |
500 g |
Máslo čerstvé |
230 g |
Med včelí |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
420 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
Strouhanka |
30 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do misky vložíme na kousky pokrájené, při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme cukr, mouku, žloutky, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vše dohromady dobře promísíme na hladké těsto, které se nelepí na ruce ani na stěny misky. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do ledničky.
- Poé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na velikost kruhové pečící formy. Spodní těsto rozválíme větší, aby nám okraje těsta pokryly stěny formy nejméně do půlky.
- Spodní část posypeme strouhankou, naskládáme na ni oloupaná, na tenké plátky rozkrájená jablka a pomleté ořechy, smíchané s cukrem. Vše polijeme medem. Na ořechy opět naskládáme jablečné plátky a přiklopíme druhým rozváleným dílem těsta. Povrch těsta propícháme vidličkou.
- Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 170 stupních pečeme 40 - 45 minut. Upečený koláč po vytažení z trouby necháme vychladnout ve formě. Poté krájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talířky, posypeme zbylým moučkovým cukrem a podáváme.