Schovaný jablečný koláč

Ingredience


Citronová kůra 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 5 polévková lžíce
Cukr moučkový 250 g
Cukr vanilka 20 g
Jablka 500 g
Máslo čerstvé 230 g
Med včelí 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 420 g
Ořechy vlašské 200 g
Strouhanka 30 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky vložíme na kousky pokrájené, při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme cukr, mouku, žloutky, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vše dohromady dobře promísíme na hladké těsto, které se nelepí na ruce ani na stěny misky. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do ledničky.
  2. Poé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na velikost kruhové pečící formy. Spodní těsto rozválíme větší, aby nám okraje těsta pokryly stěny formy nejméně do půlky.
  3. Spodní část posypeme strouhankou, naskládáme na ni oloupaná, na tenké plátky rozkrájená jablka a pomleté ořechy, smíchané s cukrem. Vše polijeme medem. Na ořechy opět naskládáme jablečné plátky a přiklopíme druhým rozváleným dílem těsta. Povrch těsta propícháme vidličkou.
  4. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 170 stupních pečeme 40 - 45 minut. Upečený koláč po vytažení z trouby necháme vychladnout ve formě. Poté krájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talířky, posypeme zbylým moučkovým cukrem a podáváme.