Plněné košíčky s čokoládovou polevou

Ingredience


Citronová kůra 0.5 polévková lžíce
Cukr moučkový 40 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Vejce slepičí 1 ks
Čokoláda hořká 200 g
Cukr krupice 50 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 60 ml
Ořechy lískové 100 g
Ořechy vlašské 120 g
Piškoty dětské kulaté 130 g
Rum 50 ml
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky, vložíme do misky. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr, mouku, rozklepneme vejce, vložíme citrónovou kůru. Rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie, necháme v lednici 30 minut zchladnout a ztuhnout.
  2. Do košíčkových formiček vkládáme po kouscích těsto, které formujeme po celém obvodu. Dno každého těstem naplněného košíčku propíchneme vidličkou. Naplněné košíčky naskládáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a při 180 stupních pečeme 20 minut. Upečené košíčky necháme mírně vychladnout ve formičkách, poté je vyklopíme a volné dáme vychladnout úplně.
  3. Na suché pánvi opražené lískové oříšky pomeleme. V kastrůlku svaříme vodu, mléko, cukr, vanilkový cukr a med. Nakonec vložíme oříšky, za stálého míchání chvilku povaříme, stáhneme ze sporáku, přidáme nadrobené piškoty. Náplň dochutíme rumem, necháme v lednici odpočinout 60 minut.
  4. Odleženou náplň naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a naaranžujeme náplň do košíčků. V teflonové pánvi rozpustíme čokoládu, přelijeme jí naplněné košíčky. Povrch každého košíčku ozdobíme lískovým oříškem. Na košíčcích necháme zatuhnout čokoládu a podáváme.