Plněné košíčky s čokoládovou polevou
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
40 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Čokoláda hořká |
200 g |
Cukr krupice |
50 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
60 ml |
Ořechy lískové |
100 g |
Ořechy vlašské |
120 g |
Piškoty dětské kulaté |
130 g |
Rum |
50 ml |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 16 porcí
- Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky, vložíme do misky. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr, mouku, rozklepneme vejce, vložíme citrónovou kůru. Rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie, necháme v lednici 30 minut zchladnout a ztuhnout.
- Do košíčkových formiček vkládáme po kouscích těsto, které formujeme po celém obvodu. Dno každého těstem naplněného košíčku propíchneme vidličkou. Naplněné košíčky naskládáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a při 180 stupních pečeme 20 minut. Upečené košíčky necháme mírně vychladnout ve formičkách, poté je vyklopíme a volné dáme vychladnout úplně.
- Na suché pánvi opražené lískové oříšky pomeleme. V kastrůlku svaříme vodu, mléko, cukr, vanilkový cukr a med. Nakonec vložíme oříšky, za stálého míchání chvilku povaříme, stáhneme ze sporáku, přidáme nadrobené piškoty. Náplň dochutíme rumem, necháme v lednici odpočinout 60 minut.
- Odleženou náplň naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a naaranžujeme náplň do košíčků. V teflonové pánvi rozpustíme čokoládu, přelijeme jí naplněné košíčky. Povrch každého košíčku ozdobíme lískovým oříškem. Na košíčcích necháme zatuhnout čokoládu a podáváme.