Pikantní věnečky z odpalovaného těsta

Ingredience


Máslo čerstvé 150 g
Mléko plnotučné 3 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Olej slunečnicový 70 ml
Sůl 0.5 špetka
Sýr Gouda 45% 150 g
Vejce slepičí 5 ks
Cibulka jarní 20 g
Hořčice 1 polévková lžíce
Kari koření 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Sýr smetanový tavený 45% 150 g
Vejce slepičí 5 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vařícího mléka v kastrůlku přisypeme sůl, vložíme nakrájené máslo, přisypeme mouku. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí hmoty. Neměla by se lepit na stěny kastrůlku, vznikne z ní koule. Kastrůlek stáhneme ze sporáku, teplou hmotu vložíme do studené misky a zpracováváme tak dlouho, aby mírně vychladla. Poté postupně přidáváme po jednom vejci, až získáme hladké a lesklé těsto.
  2. Připraveným těstem naplníme cukrářský sáček s s hladkou trubičkou. Sáčkem tvarujeme na olejem vymazaný plech věnečky o průměru 6 cm. Každý věneček posypeme nastrouhaným sýrem a posypeme sladkou mletou paprikou. Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme při 200 stupních cca 20 minut. Potom snížíme teplotu na 160 stupňů a dopečeme 10 minut. Po vytažení z trouby necháme věnečky vychladnout a překrojíme je na půlky.
  3. Vejce vložíme do vroucí vody, povaříme 10 minut natvrdo, zchladíme je studenou vodou, oloupeme, žloutky dáme do misky. Ke žloutkům přidáme kari koření, drobně nasekanou zelenou část jarní cibulky, dobře prošleháme, přidáme hořčici, sůl, nakrájené bílky a opět prošleháme.
  4. Připravenou náplní naplníme rozpůlené věnečky a vložíme do lednice, aby náplň ztuhla.
  5. Těsně před podáváním věnečky aranžujeme na jednotlivé talíře.