Perníkové řezy s pomerančovou kůrou
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Kakao |
1 polévková lžíce |
Koření perníkové |
1 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do perníku |
20 g |
Med včelí |
150 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Mouka polohrubá |
450 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1.6 dl |
Ořechy vlašské |
70 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
3 ml |
Cukr moučkový |
200 g |
Pomerančová šťáva |
3 ml |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do misky s prosátou moukou a kypřícím práškem přidáme vejce, cukr, perníkové koření, mléko, med, vanilkový cukr, 150 ml oleje. Elektrickým šlehačem vyšleháme hladkou hmotu, kterou rozdělíme na dva díly.
- Plech vymažeme zbylým olejem, vysypeme trochou mouky. Do prvního dílu přimícháme kakao, rozmícháme a vlijeme těsto na připravený plech. Do druhého dílu těsta dáme jemně pomleté ořechy, opět promícháme a rozetřeme na povrch kakaového těsta.
- Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 35-40 minut. Po upečení necháme perník vychladnout v plechu.
- V kastrůlku přivedeme vodu k varu, vsypeme cukr, nahrubo nastrouhanou citrónovou a pomerančovou kůru, vlijeme citrónovou a pomerančovou šťávu. Suroviny za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až do zahoustnutí na hladkou a hustou směs. Polijeme jí ihned vychladlý perník a necháme vychladnout v lednici.
- Vychladlý perník s tuhou polevou krájíme na stejné a úhledné čtverce.