Perníkové řezy s pomerančovou kůrou

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Kakao 1 polévková lžíce
Koření perníkové 1 polévková lžíce
Kypřicí prášek do perníku 20 g
Med včelí 150 g
Mléko polotučné 3 dl
Mouka polohrubá 450 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1.6 dl
Ořechy vlašské 70 g
Vejce slepičí 3 ks
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 3 ml
Cukr moučkový 200 g
Pomerančová šťáva 3 ml
Voda pitná 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky s prosátou moukou a kypřícím práškem přidáme vejce, cukr, perníkové koření, mléko, med, vanilkový cukr, 150 ml oleje. Elektrickým šlehačem vyšleháme hladkou hmotu, kterou rozdělíme na dva díly.
  2. Plech vymažeme zbylým olejem, vysypeme trochou mouky. Do prvního dílu přimícháme kakao, rozmícháme a vlijeme těsto na připravený plech. Do druhého dílu těsta dáme jemně pomleté ořechy, opět promícháme a rozetřeme na povrch kakaového těsta.
  3. Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 35-40 minut. Po upečení necháme perník vychladnout v plechu.
  4. V kastrůlku přivedeme vodu k varu, vsypeme cukr, nahrubo nastrouhanou citrónovou a pomerančovou kůru, vlijeme citrónovou a pomerančovou šťávu. Suroviny za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až do zahoustnutí na hladkou a hustou směs. Polijeme jí ihned vychladlý perník a necháme vychladnout v lednici.
  5. Vychladlý perník s tuhou polevou krájíme na stejné a úhledné čtverce.