Perníková bublanina s višněmi
Ingredience
Badyán |
1 kávová lžička |
Citronová kůra |
2 kávová lžička |
Cukr moučkový |
220 g |
Koření perníkové |
2 kávová lžička |
Kypřicí prášek do perníku |
20 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Med včelí |
200 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Olej slunečnicový |
80 ml |
Ořechy vlašské |
150 g |
Rum |
3 polévková lžíce |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
6 ks |
Višně |
250 g |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Změklé máslo nakrájíme na kousky a vložíme do misky. Přidáme med, skořici, 200 g cukru a vyšleháme na hustou pěnu. Zašleháme žloutky, rum, perníkové koření, badyán, a citrónovou kůru. Nakonec do pěny vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme sodu, a pomleté ořechy. Z bílků vyšlehaný tuhý sníh nakonec zlehka vmícháme do hmoty.
- Kulatou pečící formu vymažeme olejem, vysypeme 3 lžícemi hrubé mouky a vlijeme připravené těsto. Ve zbylé hrubé mouce obalíme vypeckované višně a naskládáme je na povrch těsta.
- Vložíme do předehřáté trouby. Při 160 stupňové teplotě pečeme 40-45 minut. Upečenou bublaninu necháme vychladnout ve formě, posypeme povrch zbylým moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné trojúhelníky.