Ořechový medovník
Ingredience
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
300 g |
Med včelí |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
450 g |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Máslo čerstvé |
350 g |
Mléko zahuštěné slazené |
400 g |
Ořechy vlašské |
70 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do kastrůlku dáme med, v horké vodní lázní ho roztopíme, přidáme máslo, vejce, dobře promícháme. Přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem, sodu a za stálého míchání zahříváme přibližně 10 minut.
- Z pečicího papíru vyřízneme 6 kruhů o velikostí pečicí kulaté formy. Těsto rozdělíme na 6 dílů, postupně je pečeme v pečicí formě, vyložené připraveným kulatým papírem. Každý díl pečeme zvlášť v předehřáté troubě při 170stupňové teplotě 15 minut.
- Upečené korpusy necháme vychladnout, pokud máme nějaké ořezy z korpusů, rozdrolíme je a promícháme s pomletými ořechy.
- Při pokojové teplotě vychladlé máslo nakrájíme, vložíme do misky. Za stálého šlehání elektrickým šlehačem přidáváme kondenzované mléko. Šleháme na hladkou náplň, připravenou náplní postupně potíráme vychladlé korpusy a skládáme na sebe. Povrch i strany potřeme také náplní, strany obalíme ještě v ořechové směsi s ořezy z korpusu. Povrch posypeme stejnou ořechovou směsi.
- Hotový medovník vložíme do lednice na celou noc a druhý den rozkrájíme na úhledné trojúhelníky.