Humří krokety
Ingredience
Bešamel |
500 g |
Citrony |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Olej rostlinný |
150 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Salát hlávkový |
1 ks |
Strouhanka |
120 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Žampiony čerstvé |
300 g |
Humr |
500 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné žampiony nakrájené na kostičky osmahneme na másle. Asi po deseti minutách přidáme bešamel, na kostičky pokrájené vařené humří maso, osolíme, opepříme, směs za stálého míchání silně zahřejeme, ihned odstavíme a vmícháme žloutky.
- Hmotu urovnáme na plech, opatrně vyložený pečícím papírem asi v dvoucentimetrové vrstvě a dáme do ledničky vychladit.
- Poté směs krájíme na obdélníky, které obalujeme ve vejci a strouhance, smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
- Podáváme na salátových listech, obložené citronem, nakrájeným na dílky.
- Studený vařený humr [56304]:
- Humra nejdříve usmrtíme bodnutím nože za hlavu, potom ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem.
- Levou rukou držíme humra za krunýř a pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a poté slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven.
- Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření).
- Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, následně ho dáme chladit do ledničky.
- Humra vyjmeme z vývaru, silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Z humra odstraníme vnitřnosti, maso vybereme a krunýř vypereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky a vrátíme do krunýře.
- Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože.
- Používáme vždy jen živé humry.