Humří krokety

Ingredience


Bešamel 500 g
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Olej rostlinný 150 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Salát hlávkový 1 ks
Strouhanka 120 g
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vejce slepičí 2 ks
Žampiony čerstvé 300 g
Humr 500 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné žampiony nakrájené na kostičky osmahneme na másle. Asi po deseti minutách přidáme bešamel, na kostičky pokrájené vařené humří maso, osolíme, opepříme, směs za stálého míchání silně zahřejeme, ihned odstavíme a vmícháme žloutky.
  2. Hmotu urovnáme na plech, opatrně vyložený pečícím papírem asi v dvoucentimetrové vrstvě a dáme do ledničky vychladit.
  3. Poté směs krájíme na obdélníky, které obalujeme ve vejci a strouhance, smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
  4. Podáváme na salátových listech, obložené citronem, nakrájeným na dílky.
  5. Studený vařený humr [56304]:
  6. Humra nejdříve usmrtíme bodnutím nože za hlavu, potom ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem.
  7. Levou rukou držíme humra za krunýř a pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a poté slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven.
  8. Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření).
  9. Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, následně ho dáme chladit do ledničky.
  10. Humra vyjmeme z vývaru, silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Z humra odstraníme vnitřnosti, maso vybereme a krunýř vypereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky a vrátíme do krunýře.
  11. Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože.
  12. Používáme vždy jen živé humry.