Kokosový koláč s rumem a šlehačkou

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Voda pitná 1 polévková lžíce
Ananas 50 g
Cukr krupice 125 g
Kokos - mletý (Kopra) 25 g
Kokosový krém 125 ml
Mléko polotučné 425 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Rum 2 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 190°C. Vál, na kterém těsto rozválíme, pomoučíme asi třemi lžícemi hladké mouky.
  2. Těsto: směs hladké mouky s krystalovým cukrem a změklým máslem zpracujeme rukama do hrudkovité konzistence. Poté do těsta přilijeme lžíci vody a těsto zpracujeme do hladka. Hotové těsto, zabalené do potravinářské fólie, necháme vychladnout v lednici 30 minut. Po této době z těsta vyválíme plát, který by měl být tak velký, aby přesahoval přes okraje formy, ve které budeme koláč péct. Vyváleným plátem těsta vyložíme koláčovou formu tak, že těsto jemně přitiskneme k formě a těstem vyložené dno formy provzdušníme tím, že ho propícháme vidličkou. Formu s těstem necháme ještě 30 minut chladnout v lednici. Potom celý korpus ve formě zakryjeme alobalem a zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami, korpus pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě. Po této době alobal se zátěží z korpusu odstraníme a korpus ještě 15 minut dopékáme. Hotový korpus necháme vychladnout, následně ho naplníme připravenou kokosovou náplní.
  3. Náplň: žloutky s krystalovým cukrem vyšleháme do pěny, mléko s kokosovým krémem rozmícháme na mírném ohni těsně k bodu varu.
  4. Do žloutků s cukrem vmícháme teplé mléko s krémem. Ve vzniklém roztoku rozmícháme hladkou mouku a krém za stálého míchání vaříme 8 minut do zhoustnutí. Do zhoustlého krému vmícháme kokos, polovinu kandovaného ananasu a rum.
  5. Konečná úprava: ve šlehači vyšleháme šlehačku se 2 lžícemi moučkového cukru do tuha. Na závěr koláč po obvodu ozdobíme ušlehanou šlehačkou a na šlehačkovou ozdobu upravíme kousky zbylé poloviny kandovaného ananasu. Koláč servírujeme jako moučník, vychlazený.