Kokosový koláč s rumem a šlehačkou
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
Ananas |
50 g |
Cukr krupice |
125 g |
Kokos - mletý (Kopra) |
25 g |
Kokosový krém |
125 ml |
Mléko polotučné |
425 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 190°C. Vál, na kterém těsto rozválíme, pomoučíme asi třemi lžícemi hladké mouky.
- Těsto: směs hladké mouky s krystalovým cukrem a změklým máslem zpracujeme rukama do hrudkovité konzistence. Poté do těsta přilijeme lžíci vody a těsto zpracujeme do hladka. Hotové těsto, zabalené do potravinářské fólie, necháme vychladnout v lednici 30 minut. Po této době z těsta vyválíme plát, který by měl být tak velký, aby přesahoval přes okraje formy, ve které budeme koláč péct. Vyváleným plátem těsta vyložíme koláčovou formu tak, že těsto jemně přitiskneme k formě a těstem vyložené dno formy provzdušníme tím, že ho propícháme vidličkou. Formu s těstem necháme ještě 30 minut chladnout v lednici. Potom celý korpus ve formě zakryjeme alobalem a zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami, korpus pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě. Po této době alobal se zátěží z korpusu odstraníme a korpus ještě 15 minut dopékáme. Hotový korpus necháme vychladnout, následně ho naplníme připravenou kokosovou náplní.
- Náplň: žloutky s krystalovým cukrem vyšleháme do pěny, mléko s kokosovým krémem rozmícháme na mírném ohni těsně k bodu varu.
- Do žloutků s cukrem vmícháme teplé mléko s krémem. Ve vzniklém roztoku rozmícháme hladkou mouku a krém za stálého míchání vaříme 8 minut do zhoustnutí. Do zhoustlého krému vmícháme kokos, polovinu kandovaného ananasu a rum.
- Konečná úprava: ve šlehači vyšleháme šlehačku se 2 lžícemi moučkového cukru do tuha. Na závěr koláč po obvodu ozdobíme ušlehanou šlehačkou a na šlehačkovou ozdobu upravíme kousky zbylé poloviny kandovaného ananasu. Koláč servírujeme jako moučník, vychlazený.