Humr Americane

Ingredience


Humr 800 g
Koňak 5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 120 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej rostlinný 5 polévková lžíce
Pepř cayenský 0.5 kávová lžička
Protlak rajčatový sterilovaný 1 polévková lžíce
Rajčata 3 ks
Rýže dušená 400 g
Šalotka 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Víno bílé 200 ml
Voda pitná 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Humry usmrtíme bodnutím nožem za hlavu, poté je opereme a nasekáme i s klepety na kusy, velké přibližně 3 cm.
  2. Mrkev i šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme, vymačkáme a rozkrájíme na kousky. Ve vodě se lžičkou soli uvaříme rýži.
  3. Na hluboké pánvi rozpálíme olej, kousky humra v něm přibližně 10 minut opékáme. Přidáme mrkev a šalotku, zamícháme, dalších 5 minut pečeme. Zalijeme koňakem a oflambujeme.
  4. Potom zalijeme suchým bílým vínem, osolíme, opepříme, přidáme rajčata s rajčatovým protlakem, přilijeme 3 lžíce vody, zaklopíme pokličkou a vaříme 25 minut.
  5. Z omáčky vyjmeme kousky humra, maso vybereme z krunýřů, v malé nádobě je udržujeme v teple.
  6. Šťávu vyvaříme téměř nasucho a necháme vychladnout. Poté do něj přidáme žloutky a 3 lžíce studené vody, v horké vodní lázni (cca 85°C) stále metlou šleháme až do husté pěny. Pro zvýraznění chuti můžeme do žloutků přidat i měkké vnitřnosti z humra (kromě žaludku), pokrm má pak výraznější chuť. Odstavíme a zašleháme teplé rozpuštěné máslo.
  7. Omáčku přecedíme přímo na humří maso.
  8. Podáváme s rýží.