Humr Americane
Ingredience
Humr |
800 g |
Koňak |
5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej rostlinný |
5 polévková lžíce |
Pepř cayenský |
0.5 kávová lžička |
Protlak rajčatový sterilovaný |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Rýže dušená |
400 g |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Víno bílé |
200 ml |
Voda pitná |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Humry usmrtíme bodnutím nožem za hlavu, poté je opereme a nasekáme i s klepety na kusy, velké přibližně 3 cm.
- Mrkev i šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme, vymačkáme a rozkrájíme na kousky. Ve vodě se lžičkou soli uvaříme rýži.
- Na hluboké pánvi rozpálíme olej, kousky humra v něm přibližně 10 minut opékáme. Přidáme mrkev a šalotku, zamícháme, dalších 5 minut pečeme. Zalijeme koňakem a oflambujeme.
- Potom zalijeme suchým bílým vínem, osolíme, opepříme, přidáme rajčata s rajčatovým protlakem, přilijeme 3 lžíce vody, zaklopíme pokličkou a vaříme 25 minut.
- Z omáčky vyjmeme kousky humra, maso vybereme z krunýřů, v malé nádobě je udržujeme v teple.
- Šťávu vyvaříme téměř nasucho a necháme vychladnout. Poté do něj přidáme žloutky a 3 lžíce studené vody, v horké vodní lázni (cca 85°C) stále metlou šleháme až do husté pěny. Pro zvýraznění chuti můžeme do žloutků přidat i měkké vnitřnosti z humra (kromě žaludku), pokrm má pak výraznější chuť. Odstavíme a zašleháme teplé rozpuštěné máslo.
- Omáčku přecedíme přímo na humří maso.
- Podáváme s rýží.