Raci po španělsku

Ingredience


Cibule 2 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká 1 kávová lžička
Paprika červená 1 ks
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata 3 ks
Rak říční 20 ks
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 polévková lžíce
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Říční raky dobře omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 2 l vody, přidáme 1 očištěnou cibuli, citrónovou šťávu, lžíci soli a celý pepř. Když voda dojde k varu, raky do ní ponoříme, vaříme 10 minut. Uvařené raky vyjmeme, z vychladlých obereme maso.
  2. Rajčata spaříme, oloupeme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a nakrájíme na větší kousky. Z papriky odstraníme semena a rozkrájíme ji na proužky.
  3. V kastrolu zalijeme račí maso vínem, přidáme mletý pepř, jednu nadrobno pokrájenou cibuli, připravená rajčata, papriku a vše vaříme 5 minut. Z másla a hladké mouky vytvoříme žmolenku, kterou omáčku zahustíme. Chvilku povaříme, zředíme zjemníme smetanou a podáváme.