Raci po španělsku
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička |
Paprika červená |
1 ks |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
3 ks |
Rak říční |
20 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Říční raky dobře omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 2 l vody, přidáme 1 očištěnou cibuli, citrónovou šťávu, lžíci soli a celý pepř. Když voda dojde k varu, raky do ní ponoříme, vaříme 10 minut. Uvařené raky vyjmeme, z vychladlých obereme maso.
- Rajčata spaříme, oloupeme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a nakrájíme na větší kousky. Z papriky odstraníme semena a rozkrájíme ji na proužky.
- V kastrolu zalijeme račí maso vínem, přidáme mletý pepř, jednu nadrobno pokrájenou cibuli, připravená rajčata, papriku a vše vaříme 5 minut. Z másla a hladké mouky vytvoříme žmolenku, kterou omáčku zahustíme. Chvilku povaříme, zředíme zjemníme smetanou a podáváme.