Mřížkové řezy s hroznovým vínem

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Cukr třtinový 2 polévková lžíce
Hroznové víno 100 g
Kompot jahodový 400 ml
Listové těsto 500 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: plech vymažeme lžící másla, vál, na kterém těsto vyválíme, posypeme 3 lžícemi hladké mouky. Troubu připravíme k předehřátí na 220°C. Jahodový kompot scedíme, jahody necháme okapat. Hroznové víno důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, bobule obereme ze stonku a necháme okapat.
  2. Koláč: listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na dva stejně velké pláty, velké jako plocha plechu, na kterém budeme koláč péct. Jeden plát těsta rozložíme na vymazaný plech a na těsto urovnáme ovoce tak, abychom získali po celém obvodu plechu s těstem volný okraj, široký asi 2 cm. Zbylý plát těsta přeložíme po délce na polovinu a vnitřní část těsta nařežeme. Po nařezání plát rozložíme na urovnané ovoce na plechu, okraje obou plátů po okrajích jemně utěsníme. Připravený koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Koláč pečeme asi 15 minut při 220°C, poté teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě dalších 30 minut. Koláč necháme zcela vychladnout, servírujeme ho rozkrájený na kostky, nebo obdélníky.