Mřížkové řezy s hroznovým vínem
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
2 polévková lžíce |
Hroznové víno |
100 g |
Kompot jahodový |
400 ml |
Listové těsto |
500 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Příprava pečení: plech vymažeme lžící másla, vál, na kterém těsto vyválíme, posypeme 3 lžícemi hladké mouky. Troubu připravíme k předehřátí na 220°C. Jahodový kompot scedíme, jahody necháme okapat. Hroznové víno důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, bobule obereme ze stonku a necháme okapat.
- Koláč: listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na dva stejně velké pláty, velké jako plocha plechu, na kterém budeme koláč péct. Jeden plát těsta rozložíme na vymazaný plech a na těsto urovnáme ovoce tak, abychom získali po celém obvodu plechu s těstem volný okraj, široký asi 2 cm. Zbylý plát těsta přeložíme po délce na polovinu a vnitřní část těsta nařežeme. Po nařezání plát rozložíme na urovnané ovoce na plechu, okraje obou plátů po okrajích jemně utěsníme. Připravený koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Koláč pečeme asi 15 minut při 220°C, poté teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě dalších 30 minut. Koláč necháme zcela vychladnout, servírujeme ho rozkrájený na kostky, nebo obdélníky.