Koláčky s citrónovou náplní a cukrovou polevou

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krystal 50 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 120 g
Šťáva citrónová 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 50 g
Mandle 20 g
Máslo čerstvé 3 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 50 g
Voda pitná 0.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: koláčky budeme péct na plechu s košíčkovitými prohlubněmi, proto na plechu vymažeme máslem jen prohlubně na košíčky. Troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Vál pomoučíme lžicí mouky.
  2. Těsto: hladkou mouku zpracujeme s máslem, nastrouhanou citrónovou kůrou a citrónovou šťávou do hladkého těsta. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát. Z něj poté vykrájíme tolik koleček, kolik máme prohlubní na pečicím plechu. Vykrájená kolečka by měla být tak velká, aby mírně přesahovala obvod prohlubní plechu, ve kterém budeme koláčky péct. Vykrájenými kolečky těsta vyplníme prohlubně na pečicím plechu, na těsto v prohlubních rozdělíme připravenou náplň a koláčky pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Hotové koláčky by měly být zlatavé, náplň ztuhlá. Hotové zlatavé koláčky ozdobíme cukrovou polevou. Toto sladké pečivo servírujeme vychladlé jako moučník.
  3. Náplň: v hlubší misce utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem
  4. do pěny. V máslové hmotě rozmícháme mleté mandle a 5 lžiček hladké mouky. Náplň rozdělíme na připravená kolečka těsta na plechu.
  5. Cukrová poleva: do misky prosejeme moučkový cukr a do hladka ho vymícháme s vodou. Cukrová poleva by nemla téct, aby na koláčcích držela požadovaný tvar.