Jablečné suflé

Ingredience


Citronová šťáva 3 ml
Cukr třtinový 60 g
Cukr vanilka 20 g
Jablka 300 g
Máslo čerstvé 120 g
Med včelí 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 50 g
Ořechy vlašské 70 g
Ovesné vločky 150 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Cukr vanilka 20 g
Med včelí 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Zázvor mletý 1 špetka
Zmrzlina vanilková 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V pánvi na 50 g másla opražíme vločky, vsypeme cukr a ještě chvilku za stálého míchání pražíme. Stáhneme ze sporáku, necháme vychladnout.
  2. Žloutky v misce utřeme s vanilkovým cukrem, medem, skořicí a citrónovou šťávou. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Vychladlé vločky smícháme se žloutkovou směsi, vmícháme tuhý sníh, nakonec přimícháme pomleté ořechy a oloupaná, na malé kousky nakrájená jablka.
  3. Formičky na suflé vymažeme zbylým máslem, vysypeme hrubou moukou. Každou formičku naplníme do dvou třetin připravenou hmotou. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupňové teplotě 20 - 25 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout ve formičkách, poté je vyklopíme na jednotlivé talíře.
  4. Smetanu s medem, vanilkovým cukrem a jemně pomletým zázvorem šleháme na tuhou šlehačku. Připravené suflé na talířcích ozdobíme zázvorovou šlehačkou, ke každé porci na talíř položíme po jednom kopečku vanilkové zmrzliny. Porce ozdobíme mátou a podáváme.