Jablečné suflé
Ingredience
Citronová šťáva |
3 ml |
Cukr třtinový |
60 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jablka |
300 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
50 g |
Ořechy vlašské |
70 g |
Ovesné vločky |
150 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Cukr vanilka |
20 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Zázvor mletý |
1 špetka |
Zmrzlina vanilková |
20 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V pánvi na 50 g másla opražíme vločky, vsypeme cukr a ještě chvilku za stálého míchání pražíme. Stáhneme ze sporáku, necháme vychladnout.
- Žloutky v misce utřeme s vanilkovým cukrem, medem, skořicí a citrónovou šťávou. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Vychladlé vločky smícháme se žloutkovou směsi, vmícháme tuhý sníh, nakonec přimícháme pomleté ořechy a oloupaná, na malé kousky nakrájená jablka.
- Formičky na suflé vymažeme zbylým máslem, vysypeme hrubou moukou. Každou formičku naplníme do dvou třetin připravenou hmotou. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupňové teplotě 20 - 25 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout ve formičkách, poté je vyklopíme na jednotlivé talíře.
- Smetanu s medem, vanilkovým cukrem a jemně pomletým zázvorem šleháme na tuhou šlehačku. Připravené suflé na talířcích ozdobíme zázvorovou šlehačkou, ke každé porci na talíř položíme po jednom kopečku vanilkové zmrzliny. Porce ozdobíme mátou a podáváme.