Bezlepkový štrůdl

Ingredience


Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr krupice 50 g
Droždí 10 g
Hera 50 g
Mléko plnotučné 1 dl
Směs bezlepková na pečení Schär C 200 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Cuketa 80 g
Cukr krupice 2.5 polévková lžíce
Cukr skořicový 1 ks
Jablka 100 g
Cukr krupice 100 g
Mák mletý 100 g
Mléko plnotučné 150 g
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Schär C se špetkou soli, rozdrobíme do ní čerstvé kvasnice, cukr, Heru, vejce a vlahé mléko. Těsto důkladně vypracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladničky odpočinout.
  2. Mezitím si dáme do rendlíku mléko, za stálého míchání přidáme pomletý mák, cukr a skořici. Povaříme ho několik minut a dáme ho vychladnout.
  3. Oloupanou cuketu zbavíme semínek a na hrubém struhadle ji nastrouháme.
  4. Omyté jablka omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Jablka nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do mísy, přidáme cuketu, cukr, skořicovým cukrem a směs promícháme.
  5. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku silnou asi 4 mm do tvaru obdélníku. Těsto potřeme makovou náplní, na ni rozetřeme jablka s cuketou, těsto svineme do závinu tak, že kratší okraje přehneme dovnitř (asi 3 cm), aby nám náplň nevytekla a poté těsto zavineme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřté troubě na 180°C přibližně 40-45 minut.
  6. Upečený závin necháme vychladnout. Nakrájený na plátky posypeme moučkovým cukrem a podáváme.