Bezlepkový štrůdl
Ingredience
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
50 g |
Droždí |
10 g |
Hera |
50 g |
Mléko plnotučné |
1 dl |
Směs bezlepková na pečení Schär C |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cuketa |
80 g |
Cukr krupice |
2.5 polévková lžíce |
Cukr skořicový |
1 ks |
Jablka |
100 g |
Cukr krupice |
100 g |
Mák mletý |
100 g |
Mléko plnotučné |
150 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Schär C se špetkou soli, rozdrobíme do ní čerstvé kvasnice, cukr, Heru, vejce a vlahé mléko. Těsto důkladně vypracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladničky odpočinout.
- Mezitím si dáme do rendlíku mléko, za stálého míchání přidáme pomletý mák, cukr a skořici. Povaříme ho několik minut a dáme ho vychladnout.
- Oloupanou cuketu zbavíme semínek a na hrubém struhadle ji nastrouháme.
- Omyté jablka omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Jablka nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do mísy, přidáme cuketu, cukr, skořicovým cukrem a směs promícháme.
- Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku silnou asi 4 mm do tvaru obdélníku. Těsto potřeme makovou náplní, na ni rozetřeme jablka s cuketou, těsto svineme do závinu tak, že kratší okraje přehneme dovnitř (asi 3 cm), aby nám náplň nevytekla a poté těsto zavineme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřté troubě na 180°C přibližně 40-45 minut.
- Upečený závin necháme vychladnout. Nakrájený na plátky posypeme moučkovým cukrem a podáváme.