Kynuté pečivo s kardamomem

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 60 g
Mléko plnotučné 1 dl
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 170 g
Kardamom 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 230 g
Mléko plnotučné 4 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 750 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnečku vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzejitý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).
  2. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Nakrájíme na stejné dílky (přibližně dvě vrchovaté polévkové lžíce). Z každého vytvarujemme malý bochánek. Dáme na plech, vyložený pečicím papírem a necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C přibližně 25 - 35 minut do zlatova.
  3. Kardamomové voňavé bochánky necháme vychladnout a poté je podáváme.