Kynuté pečivo s kardamomem
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
60 g |
Mléko plnotučné |
1 dl |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
170 g |
Kardamom |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
230 g |
Mléko plnotučné |
4 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
750 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do hrnečku vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzejitý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Nakrájíme na stejné dílky (přibližně dvě vrchovaté polévkové lžíce). Z každého vytvarujemme malý bochánek. Dáme na plech, vyložený pečicím papírem a necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C přibližně 25 - 35 minut do zlatova.
- Kardamomové voňavé bochánky necháme vychladnout a poté je podáváme.