Smetanové voňavé rohlíčky
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
40 g |
Mléko plnotučné |
1 dl |
Cukr krupice |
80 g |
Kardamom |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko plnotučné |
3 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krystal |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V hrnečku ve vlažném mléku rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzešlý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme na plát silný přibližně 2 cm, potřeme smetanou, přeložíme a znovu rozválíme. Tentokrát těsto potřeme vlahým rozpuštěným máslem (6 lžic) a postup opakujeme. Vypracujeme a vytvarujeme do válečku o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme na dílky, široké 4 - 5 cm. Z každého vytvarujeme rohlíčků. Dáme je na plech, vyložený pečicím papírem, necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout.
- V hrnečku v 1dl vody si rozmícháme lžíci cukru. Po vykynutí rohlíčky potřeme cukrovou vodou a hustě posypeme hrubým krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 25 - 30 minut do zlatova.
- Smetanové rohlíčky s kardamomem necháme vychladnout a poté je podáváme.