Smetanové voňavé rohlíčky

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 40 g
Mléko plnotučné 1 dl
Cukr krupice 80 g
Kardamom 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 80 g
Mléko plnotučné 3 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krystal 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 6 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 4 polévková lžíce
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Voda pitná 1 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnečku ve vlažném mléku rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzešlý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).
  2. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme na plát silný přibližně 2 cm, potřeme smetanou, přeložíme a znovu rozválíme. Tentokrát těsto potřeme vlahým rozpuštěným máslem (6 lžic) a postup opakujeme. Vypracujeme a vytvarujeme do válečku o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme na dílky, široké 4 - 5 cm. Z každého vytvarujeme rohlíčků. Dáme je na plech, vyložený pečicím papírem, necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout.
  3. V hrnečku v 1dl vody si rozmícháme lžíci cukru. Po vykynutí rohlíčky potřeme cukrovou vodou a hustě posypeme hrubým krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 25 - 30 minut do zlatova.
  4. Smetanové rohlíčky s kardamomem necháme vychladnout a poté je podáváme.