Švédská kynutá skořicová roláda
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
60 g |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Cukr krupice |
170 g |
Cukr skořicový |
2 ks |
Kardamom |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko plnotučné |
4 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
800 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Nejdříve připravíme kvásek. Do hrnečku vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo (230 g), jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzejitý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme těsto vykynout (přibližně 40 minut).
- Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál. Těsto rozválíme na plát, silný přibližně 2 cm. Potřeme rozpuštěným vlahým máslem (70 g), posypeme hustě skořicovým cukrem a svineme do rolády.
- Formu na srnčí hřbet vytřeme máslem. Vložíme do ní svinuté těsto, necháme asi 10 - 15 minut kynout.
- Pečeme v předehřáté troubě při 170°C - 180°C přibližně 30 - 40 minut do zlatova.
- Upečené těsto po vychladnutí vyklopíme, posypeme práškovým cukrem, zešikma nakrájíme plátky a podáváme.