Švédská kynutá skořicová roláda

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 60 g
Mléko plnotučné 5 dl
Cukr krupice 170 g
Cukr skořicový 2 ks
Kardamom 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 250 g
Mléko plnotučné 4 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 800 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve připravíme kvásek. Do hrnečku vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo (230 g), jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzejitý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme těsto vykynout (přibližně 40 minut).
  2. Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál. Těsto rozválíme na plát, silný přibližně 2 cm. Potřeme rozpuštěným vlahým máslem (70 g), posypeme hustě skořicovým cukrem a svineme do rolády.
  3. Formu na srnčí hřbet vytřeme máslem. Vložíme do ní svinuté těsto, necháme asi 10 - 15 minut kynout.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 170°C - 180°C přibližně 30 - 40 minut do zlatova.
  5. Upečené těsto po vychladnutí vyklopíme, posypeme práškovým cukrem, zešikma nakrájíme plátky a podáváme.