Tradiční smetanové švédské pečivo

Ingredience


Droždí 40 g
Sirup cukrový 0.5 kávová lžička
Smetana 12% (konzumní) 1 dl
Cukr krupice 5 polévková lžíce
Hrozinky 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Smetana 12% (konzumní) 1.5 dl
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krystal 2 polévková lžíce
Mandle 50 g
Ořechy vlašské 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky nalijeme 1 dl vlažné smetany. Rozdrobíme do ni kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Zlaté hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat.
  2. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 1,5 dl vlažné smetany, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, sůl, vejce a zlaté hrozinky. Přidáme kvásek, těsto důkladně vypracujeme. Poprášíme moukou, zakryjeme čistým ubrouskem a necháme v teple asi 40 minut vykynout.
  3. Pekáček vytřeme máslem, dáme do něj vykynuté těsto a upravíme povrch. Těsto necháme znovu nakynout asi 15 minut. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem, nakrájenými mandlemi a ořechy.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C - 180°C do zlatohněda (přibližně 45 minut).
  5. Těsto po vychladnutí nakrájíme na kostky, dáme na mísu a servírujeme.