Tradiční smetanové švédské pečivo
Ingredience
Droždí |
40 g |
Sirup cukrový |
0.5 kávová lžička |
Smetana 12% (konzumní) |
1 dl |
Cukr krupice |
5 polévková lžíce |
Hrozinky |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Smetana 12% (konzumní) |
1.5 dl |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krystal |
2 polévková lžíce |
Mandle |
50 g |
Ořechy vlašské |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do misky nalijeme 1 dl vlažné smetany. Rozdrobíme do ni kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Zlaté hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat.
- Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 1,5 dl vlažné smetany, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, sůl, vejce a zlaté hrozinky. Přidáme kvásek, těsto důkladně vypracujeme. Poprášíme moukou, zakryjeme čistým ubrouskem a necháme v teple asi 40 minut vykynout.
- Pekáček vytřeme máslem, dáme do něj vykynuté těsto a upravíme povrch. Těsto necháme znovu nakynout asi 15 minut. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem, nakrájenými mandlemi a ořechy.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170°C - 180°C do zlatohněda (přibližně 45 minut).
- Těsto po vychladnutí nakrájíme na kostky, dáme na mísu a servírujeme.