Mušle Saint-Jacque
Ingredience
Bešamel |
250 ml |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mušle svatojakubské |
5 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
100 ml |
Žampiony čerstvé |
150 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Pevně uzavřené mušle vypereme kartáčkem ve studené vodě, osušíme a narovnáme na horkou plotnu, kde se po několika minutách otevřou.
- Maso vyškrábeme do kastrolu, zbytek vyhodíme.
- Hluboké spodky lastur vyvaříme ve vodě se sodou a dobře je opláchneme.
- Do kastrolu s masem z mušlí přidáme víno, sůl, pepř, 50 g másla, očištěné pokrájené žampiony, 125 ml vody a vaříme pod pokličkou 15 minut téměř dosucha.
- V kastrolku rozšleháme žloutky a za stálého šlehání přiléváme teplou bešamelovou omáčku, poté zašleháme 50 g másla.
- Do čistých lastur dáme lžičku omáčky, uvařenou směs a stejnoměrně je rozložíme do ohnivzdorné mísy, přelijeme zbylou omáčkou, gratinujeme do zlatova.