Mušle Saint-Jacque

Ingredience


Bešamel 250 ml
Máslo čerstvé 100 g
Mušle svatojakubské 5 ks
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 100 ml
Žampiony čerstvé 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pevně uzavřené mušle vypereme kartáčkem ve studené vodě, osušíme a narovnáme na horkou plotnu, kde se po několika minutách otevřou.
  2. Maso vyškrábeme do kastrolu, zbytek vyhodíme.
  3. Hluboké spodky lastur vyvaříme ve vodě se sodou a dobře je opláchneme.
  4. Do kastrolu s masem z mušlí přidáme víno, sůl, pepř, 50 g másla, očištěné pokrájené žampiony, 125 ml vody a vaříme pod pokličkou 15 minut téměř dosucha.
  5. V kastrolku rozšleháme žloutky a za stálého šlehání přiléváme teplou bešamelovou omáčku, poté zašleháme 50 g másla.
  6. Do čistých lastur dáme lžičku omáčky, uvařenou směs a stejnoměrně je rozložíme do ohnivzdorné mísy, přelijeme zbylou omáčkou, gratinujeme do zlatova.